Apu

Helena Petäistö: Kun Suomen hallituksen älytön maskisekoilu esti selvän viestinnän, miksi mikään muu taho ei sitä meillä hoitanut?

Helena Petäistö: Kun Suomen hallituksen älytön maskisekoilu esti selvän viestinnän, miksi mikään muu taho ei sitä meillä hoitanut?
Helena Petäistö arvostelee kolumnissaan Suomen koronatoimien olleen lepsuja ja epäselviä ja valvonnan olematonta. Sellaista yhtälöä ei ole, jossa perus­ohjeista ei välitetä ja silti virus ei leviä.
Julkaistu: 1.12.2020
Pari viikkoa sitten, kun Suomen koronatilanne oli vielä hyvä, Ranskan suurimman tv-kanavan pääuutisissa oli juttu mallimaa Suomesta. Toimittajalla oli selvästi hankala tehtävä: tartuntatilastojen takia piti tehdä juttu, joka selittäisi Suomen hyvää tilannetta, mutta kuvat näyttivät kaikkea sitä, mitä korona-aikana ei saa tehdä. Helsingin raitiovaunuissa runsas maskittomuus pisti silmään. Ruuhka-ajan ulkopuolella sitä selitettiin turvaväleillä, mutta treenisalin maskittomuutta oli vaikea selittää.
Juttu ontui eteenpäin, kunnes lopussa tuli kattava selitys: suomalaisten perinteinen pidättyvyys, vain moikkaillaan kaukaa ilman lähikontaktia. Kiusallisesti tv-kuvissa silti näkyi, etteivät maskittomat helsinkiläiset noudattaneet turvavälisuositustakaan. Jotkut äkäiset pariisilaiset ovat pitäneet tapana ojentaa sateensuojan väliin, jos joku on ängennut liian lähelle. Kokeilkaapa täällä samaa ja saatte taatusti olla kaiken aikaa sateensuoja sojossa.
Nyt on sitten nähty se, mikä oli ennustettavissa. Enää ei toimittajien tarvitse tulla tänne haromaan hiuksiaan, sillä sellaista yhtälöä ei ole, jossa perus­ohjeista ei välitetä ja silti virus ei leviä.
"Siinä missä Ranskan poliisi hajotti puistoihin kokoontuneet nuorisojoukot, Suomen poliisi katsoi vain, etteivät klimpeissä puistoja täyttäneet ylioppilaat juoneet liikaa."
Kahteen otteeseen, lähes puolet elämästäni Ranskassa asuneena ja ranskalaisten tottelemattomuuteen kyllästyneenä olin aina kuvitellut, että meillä Suomessa ollaan kuuliaisia ja järkeviä, ohjeita noudatetaan ja poikkeustilanteessa otetaan lusikka kauniiseen käteen.
Helmikuusta lähtien huomasin ällistyneenä olevani pitkään ainoa maskia käyttävä kummajainen ratikassa ja junassa. Turvavälejä ei kukaan muistanut kaupoissa eikä muuallakaan.
Ohjeet olivat lepsuja ja epäselviä, valvontaa ei ollut missään. Siinä missä Ranskan poliisi hajotti puistoihin kokoontuneet nuorisojoukot, Suomen poliisi katsoi vain, etteivät klimpeissä puistoja täyttäneet ylioppilaat juoneet liikaa. Turvavälejä ei tunnettu. Kesäviikonloppuna törmäsin Sibelius-puistossa lakanaan ”Teekkarit bilettävät”, ja niin he totisesti tekivät.
"Tiheään asutussa Ruuhka-Euroopassa ei vaihtoehtoja ole, vaikka siellä koronaväsymys on todellista."
Kaikesta tuosta Manner-Euroopassa tuntemattomasta vapaudesta huolimatta suomalaisiin iski vielä ”koronaväsymys”. Pardon? Eihän täällä ole missään vaiheessa tarvinnut olla 55 vuorokautta neljän seinän sisällä pääsemättä ulos kuin käydäkseen kaupassa tai apteekissa tai ulkoiluttamassa koiraa. Ruuhka-Euroopan elämä oli koko kevään täysin rajoitettua. Sakkojen uhalla jopa ranskalaiset noudattivat kieltoja, ja koronatilanne saatiin hyvin hallintaan.
Pieleen meni liian nopea löysääminen rankan kevään jälkeen, mielikuva siitä, että virus on voitettu ja lomavaihteelle siirtyminen – tuloksena toinen aalto ja uudet tiukat kiellot. Tiheään asutussa Ruuhka-Euroopassa ei vaihtoehtoja ole, vaikka siellä koronaväsymys on todellista.
Kun Suomen hallituksen älytön maski­sekoilu esti selvän viestinnän, miksei mikään muu taho sitä meillä hoitanut? Ranskassa virologien ansiosta jokainen ymmärsi, että jotta pandemiasta päästään eroon, Pyhää Kolminaisuutta tulee kaikkien ehdottomasti noudattaa: käsipesu–kasvomaski–turvavälit. Jos kaikki, toistan kaikki, sitä noudattavat, virologien mukaan se riittää.
Pandemian selättäminen on meistä ihmisistä kiinni. Riidelkööt poliitikot keskenään, mutta hoidetaan me se, mikä hoidettava on!
1 kommentti