Apu

Kuka rokotetaan ensimmäisenä? – Riski moninkertainen elinsiirtopotilailla – Terve 30-vuotias saa odottaa

Kuka rokotetaan ensimmäisenä? – Riski moninkertainen elinsiirtopotilailla – Terve 30-vuotias saa odottaa
Yli 70-vuotiaat henkilöt ovat nykytiedon mukaan muita alttiimpia saamaan koronavirustaudin vakavan muodon. Sen sijaan astma ei ole erityinen riskitekijä.
Julkaistu: 29.11.2020

Ketkä ovat suurimmassa riskissä joutua vakavan koronavirustaudin vuoksi sairaalaan ja kuolla? Kysymys on tärkeä, kun mietitään, kenelle koronarokotetta tarjotaan Suomessa ensimmäisenä. Asian linjaa kansallinen rokotusasiatuntijaryhmä (KRAR).

KRAR on suositellut, että rokotetta annettaisiin ensin kolmelle ryhmälle: koronapotilaita hoitavalle sairaanhoidon ja hoivakotien henkilöstölle, ikääntyneille sekä niille, jotka sairastavat vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Viimeksi mainittuun ryhmään kuuluu kuitenkin monenlaisia sairauksia. Tämän ryhmän sisällä KRAR pohtiikin nyt erikseen rokotusjärjestystä. Vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluminen ei siis välttämättä tarkoita sitä, että saa rokotteen ensimmäisten joukossa.

– Esimerkiksi elinsiirtopotilaat, joiden lääkitys haittaa immuunipuolustusta, ovat monenkertaisessa riskissä saada vakava koronavirustauti, sanoo ylilääkäri Tuija Leino THL:stä.

Perusterve 30-vuotias saa odottaa

Suomalainen perusterve 30-vuotias voisi olla esimerkki sellaisesta ihmisestä, joka saa odottaa rokotuksen saamista kauemmin kuin muut.

Niin sanottu kansainvälisen solidaarisuuden skenaario lähtee siitä, että kaikki koronarokotteet eivät kerralla menisi rikkaisiin länsimaihin. Tällöin huolehdittaisiin, että sairaat ihmiset köyhissä maissa saisivat rokotteen ennen perusterveitä länsimaalaisia.

THL:n listaus vakavan koronavirustaudin riskiryhmistä ei ole muuttunut pandemian aikana. Yli 70-vuotiaat henkilöt ovat nykytiedon mukaan muita alttiimpia saamaan vakavan tautimuodon.

Vaikea-asteinen sydänsairaus, huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus, diabetes, johon liittyy elinvaurioita, krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta, vastustuskykyä heikentävä tauti sekä vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys ovat myös riskitekijöitä.

Sen sijaan esimerkiksi astma ei Leinon mukaan ole erityinen riskitekijä sairastua koronavirustaudin vakavaan muotoon.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin koronarokotetta Suomeen saadaan ja kuinka paljon sitä on kerralla tulossa. Sitäkään ei vielä tiedetä, kuinka kauan perusterveet voivat joutua rokotteen saamista odottamaan, sanoo Tuija Leino THL:stä.
1 kommentti