Tuulilasi

FCA:ta epäillään päästörikkomuksesta Yhdysvalloissa – 100 000 dieselissä liian korkeat päästöt


Fiat Chrysler Automobilesia epäillään Yhdysvalloissa liian korkeista dieselpäästöistä peräti 100 000 lava-autossa sekä katumaasturissa, kertoo Reuters.
Teksti Max Lange
Kuvat FCA

Yhdysvaltojen ympäristöviranomainen EPA julkistaa tänään torstaina syytteen, jossa se epäilee FCA:ta laittoman ohjelmiston käytöstä vuoden 2014 jälkeen valmistetuissa dieselautoissa. Reuters on saanut tietää asiasta kahdesta eri lähteestä. Päästöjen ylitys koskee typpioksidipäästöjä, samoin kuin VW:n tapauksessa.

EPA on kertonut FCA:lle, että sen malleista on löytynyt ohjelmisto, joka mahdollistaa lailliset rajat ylittävät päästöt konsernin Yhdysvalloissa myydyissä dieselmalleissa. FCA:n kommentin mukaan asia koskee 2014–2016-valmistettuja Jeep Grand Cherokee ja Dodge Ram 1500 -lava-autoja, joissa on kolmelitrainen turbodieselmoottori.

EPA:n mukaan autoissa saa olla päästöjä säätelevä ohjelmisto, joka suojelee moottoria, mutta siitä pitää olla kertonut viranomaisille. EPA ei ole hyväksynyt kuukausiin FCA:n vuosimallin 2017 dieselmalleja, joten merkki on myynyt vuosimallin 2016 dieseleitä toistaiseksi Yhdysvalloissa.

FCA:n osake tippui uutisen myötä tänään 18 prosenttia Milanon pörssissä, kertoo Financial Times.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 12.1.2017