Apu

Etäopiskelu on kasvattanut osaamiseroja – ”Nyt on kriittinen aika auttaa nuoria”, sanoo lukiolaisten liiton puheenjohtaja Lukas Virtala

Etäopiskelu on kasvattanut osaamiseroja – ”Nyt on kriittinen aika auttaa nuoria”, sanoo lukiolaisten liiton puheenjohtaja Lukas Virtala
Lukiolaiset tarvitsevat apua ongelmiinsa. Pääsy mielenterveyspalveluihin matalalla kynnyksellä auttaisi paljon. Omasta jaksamisesta puhuminen on edelleen vaikeaa, joten keskustelukulttuuriin pitäisi saada muutos, Lukas Virtala sanoo.
Julkaistu: 18.1.2022

Vuonna 2019 aloittaneet lukiolaiset ovat opiskelleet pandemian aikaan. Iso osa lukioajasta on mennyt etäkoulussa. Tuon vuoden ikäluokka sentään aloitti läsnäopetuksessa.

– Monelle ehti kertyä lukiopolun alussa turvaverkko, johon tukeutua vaikeana etäkouluaikana, sanoo Suomen Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Lukas Virtala.

Hän sanoo, että lukiolaisten pandemia-aika on ollut todella stressaavaa. Monessa lukiossa on eletty jatkuvassa jännityksessä siitä, milloin lukion ovet laitetaan kiinni ja lukiolaiset joutuvat taas etäopetukseen.

Virtalan mukaan etäopiskelu on kasvattanut osaamiseroja opiskelijoiden ja lukioiden välillä.

– Toisille itsenäinen opiskelu on paljon helpompaa. Heille etäkoulu on ollut jopa voitto. Osa kaipaa opintoihin enemmän opettajan ja ryhmän tukea.

Sitä, miten etäkoulu vaikuttaa tuleviin kevään ylioppilaskirjoituksiin, Virtala ei osaa arvioida.

– Ylioppilaskokeet pisteytetään suhteutettuna muihin kokeisiin. On mahdollista, että ylimpiin arvosanoihin vaaditaan korkeita pistemääriä.

Lukiolaisten liiton kyselytutkimusten mukaan lukiolaiset eivät pandemian takia voi hyvin. Useat kärsivät erilaisista mielenterveyden ongelmista. Kävi pandemian kanssa miten vain, Virtalan mukaan lukiolaisten mielenterveydenongelmia ratkotaan vielä pitkään.

– Nyt olisi kriittinen aika auttaa nuoria. Pääsy mielenterveyspalveluihin matalalla kynnyksellä auttaisi paljon. Omasta jaksamisesta puhuminen on edelleen vaikeaa, joten keskustelukulttuuriin pitäisi saada muutos. Myös kavereilta voisi saada tukea.

Lukas Virtala

Tammikuussa aloittanut Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja. Kirjoittanut ylioppilaaksi syksyllä 2021.

Kommentoi »