Ensityypit: BYD Atto 3 – Katu-uskottava Kiina-ilmiö
Sähköautot
Ensityypit: BYD Atto 3 – Katu-uskottava Kiina-ilmiö
Atto 3 on kiinalaisen BYDin Euroopan markkinoille rantautuva kompaktikokoluokan katumaasturi.
Julkaistu 9.12.2022
Tuulilasi

BYD esitteli lokakuussa Pariisin autonäyttelyssä kolme Euroopan markkinoille suunnattua täyssähköautoa: Han-sedanin, ison Tang-katumaasturin ja C-segmenttiin sijoittuvan Atto 3:n.

BYD Atto 3 on kolmesta uutuudesta ehdottomasti kiinnostavin. Pääsimme hyppäämään Pariisin autonäyttelyn yhteydessä uutuusauton rattiin.

BYD Atto 3 sijoittuu ominaisuuksiensa ja mittojensa puolesta samaan kokoluokkaan kuin vaikkapa uusi sähköinen Kia Niro, mutta hinta jää esimerkiksi Saksassa alle 40 000 euron, kun Niro maksaa siellä yli 47 000 euroa.

Atto 3 vetää Kia Niron tapaan etupyörillään ja sähkömoottori tuottaa samat 150 kilowattia (204 hevosvoimaa). Atton toimintamatkaksi on luvattu 420 kilometriä WLTP:n mukaan, eli tämä etuvetoinen kiinalainen kulkee pidempään kuin pienet ranskalaiset sähköautot, mutta häviää hieman Kia Nirolle.

12,8 -tuumainen kosketusnäyttö tarjoaa erikoisuuden: sen voi kääntää myös pystyasentoon.

Ulkoisesti Atto 3 on muotoiltu eurooppalaisen katu-uskottavaksi. Ohjaamossa näkyy rohkeampia kulttuurivaikutteita. Keskikonsolissa ilmansuuttimien säätöritilät ovat kuin pystyyn liimattuja Hangon keksejä ja oven avauskahva muistuttaa sateenvarjon pyöreää nuppia.

Ratin edessä on samantapainen mittaristolaatikko kuin Volkswagenin ID-malleissa, mutta 12,8 tuumainen kosketusnäyttö kojelaudassa tarjoaa erikoisuuden: sen voi kääntää myös pystyasentoon.

Pääsimme maistelemaan BYD Atto 3:n ajotuntumia Pariisin ydinkeskustan liepeillä ja tunnistin märällä asvaltilla heti tutun ilmiön. Kun välitöntä voimaa on reilusti tarjolla, niin pyörät tuppaavat helposti sutaisemaan, jos erehtyy polkaisemaan pedaalia turhan ärhäkästi.

Muuten Atto kulkee notkeasti ja kevyesti Pariisin ahtailla kujilla. Matkustamo pysyy hiljaisena pienissä kaupunkinopeuksissa ja jousitus imuroi valittamatta viemärikansien ja asvalttisyöpymien epätasaisuudet.

Ohjaus vaikutti ensituntuman perusteella riittävän tunnokkaalta kaupunkiajoon ja korirakenne antoi itsestään jämäkän vaikutelman. Yhtenä syynä lienee Atto 3:ssa käytetty valmistajansa uusi vain sähköautoille suunniteltu perusrakenne, jossa LFP-akkujen pitkät ja kapeat akkukennot akut on integroitu auton alle osaksi korirakennetta.

BYD Atto 3 – 60,5 kW

  • Moottori Sähkömoottori
  • Teho/vääntö 150 kW (204 hv)/310 Nm Voimansiirto Etuveto
  • 0−100 km/h 7,3 s
  • Huippunopeus 160 km/h
  • Yhd. EU-kulutus 15,6 l/100 km
  • Akku/toimintamatka 60,5 kWh/420 km
  • Latausteho AC 7 kW / DC 88 kW
  • Mitat Pituus 4 455 mm, leveys 1 875 mm, korkeus 1 615 mm, akseliväli 2 720 mm, tavaratila 444 l
  • Omamassa 1 680 kg
  • Hinta Ruotsissa hinta noin 49 000 €, Ei vielä myynnissä Suomessa

Kenelle?

Jos ja kun auto tulee jossain vaiheessa Suomeen ja hinta on kohdallaan, BYD Atto 3:sta voi tulla monen sähköautoista haaveilevan perheen ensivalinta ja myös kiinnostava työsuhdeauto.

2 kommenttia