Apu

Suomalaisten elinikä on pidentynyt keskeltä – Professori: ”Tämän päivän 75-vuotias on lähempänä keski-ikää kuin kuolemaa”

Suomalaisten elinikä on pidentynyt keskeltä – Professori: ”Tämän päivän 75-vuotias on lähempänä keski-ikää kuin kuolemaa”
Tuore tutkimus kertoo iäkkäiden toimintakyvyn kohentuneen roimasti.
Julkaistu: 27.11.2020
Iäkkäät suomalaiset ovat selvästi kovemmassa kunnossa psyykkisesti ja fyysisesti kuin ikätoverinsa 30 vuotta sitten. Se selvisi, kun Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksessa vertailtiin nykypäivän 75–80-vuotiaiden fyysistä ja älyllistä toimintakykyä 1990-luvulla eläneisiin samanikäisiin suomalaisiin.
Nykyisten 75- ja 80-vuotiaiden lihasvoima, kävely- ja reaktionopeus, päättelykyky ja muisti ovat paljon parempia kuin 30 vuotta aikaisemmin syntyneen verrokkiryhmän. Toimintakykymittausten tulokset kertovat siitä, miten hyvin iäkäs ihminen pärjää arjessaan.
– Elinikä on pidentynyt, elämä on kohdellut myöhempiä sukupolvia lempeämmin ja muun muassa sairauksien hallinta on kehittynyt. Se, kuinka paljon toimintakyky on kohonnut, oli silti hieman yllättävää, tutkimuksen johtaja, professori Taina Rantanen sanoo.

Yleinen käsitys ikääntymisestä laahaa jäljessä

Käsitykset siitä, millaisia elämän myöhemmät vuodet ovat, eivät ole Rantasen mukaan pysyneet muutosten perässä. Se korostui kevään koronarajoituksissa, joissa niputettiin kategorisesti kaikki yli 70-vuotiaat ”pysymään kotona”.
Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan virallinen ohjeistus ei rikkonut yhdenvertaisuuslakia, mutta siinä olisi pitänyt puhua suosituksesta, ei velvoitteesta. Koko väestöllekään ei olisi pitänyt antaa yksiselitteistä ikärajaa vaan kertoa, ketkä kuuluvat riskiryhmiin ja miten tartunnalta voi suojautua.
– Ohjeissa mentiin voimakkaasti terveyden ja hengen suojelu edellä, mutta ne supistivat ikääntyneiden elinpiiriä ja aktiivisuutta sekä lisäsivät yksinäisyyttä. Emme vielä tiedä, ovatko vaikutukset pysyviä. Se tiedetään, että monissa vanhainkodeissa kuolleisuus laski, kun influenssat ja norovirukset eivät levinneet, Taina Rantanen kommentoi.
Vastuu siitä, millaisena ikääntyneet esitetään, kuuluu hänestä myös medialle.
– Vakiokuvasto ryppyisistä käsistä, rollaattorista ja villasukista ylläpitää vanhoja luuloja. Tämän päivän 75-vuotias on lähempänä keski-ikää kuin kuolemaa. Elämä on pääosin hyvää ja jatkuu keskeltä, professori tokaisee.
Päivitetty 26.11. – 21.9.2020
Kommentoi »