Tuulilasi

Eco Up: Volkkarin maakaasuvyöryn lähtölaukausEco Up: Volkkarin maakaasuvyöryn lähtölaukaus

Maakaasu-Up on aika tavanomaisen oloinen. Polttoainemittarissa on kaksi näyttöä, yksi maakaasulle ja toinen bensalle, ja ajotietokone näyttää kulutuksen kiloina kilometrille litrojen sijaan.
Teksti Alexander Bloch, AMS
Kuvat Volkswagen

Jos auton kyljissä ei lukisi isoilla kirjaimilla 79 g CO2/km, asiasta tietämätön ei arvaisi, että kyseessä on Volkswagenin omien sanojen mukaan ennätysauto. Se on nimittäin maailman taloudellisin maakaasuauto, jonka pitäisi kuluttaa vain 2,9 kg 100 kilometrillä. Ja tämän pitäisi tapahtua täysin ilman hybridimoottoria, energian talteenottoa tai muita tekniikoita, mitä on nykypäivänä hankala uskoa.

Maakaasu tai lähinnä metaani on kiitollinen polttoaine muun muassa siksi, että sen polttoarvo on paljon bensaa korkeammalla tasolla. Maakaasun bensaa paremman hiili-vety-suhteen ansiosta sen hiilidioksidipäästöt ovat 25 prosenttia alhaisemmat, ja uusiutuvista energialähteistä tuotetun biometaanin kohdalla jopa 97 prosenttia bensaa pienemmät päästöarvot ovat mahdollisia. Tavalliselle asiakkaalle on kuitenkin tärkeämpää, että esimerkiksi Saksassa maakaasun verohelpotusten myötä polttoainekustannusten pitäisi pudota puoleen bensakoneen tasosta. Säästeliäästi ajaen kolmella eurolla pääsee 100 kilometriä.

Up ei houkuttele kaahaamaan. Litran kokoinen kone hoitaa hommansa nöyrästi, ja auto lähtee liikkeelle kolmesylinteriselle moottorille tyypillisen vähän karkean pörinän saattelemana. Kun bensa-Upkaan ei ole mikään vääntöihme, ei juuri huomaa, että painavammalla maakaasu-Upilla kestää 90 newtonin vääntönsä myötä vielä vähän pidempään päästä vauhtiin. Mukavuudesta erityisen tarkat huomaavat sen sijaan, että maakaasu-Up on hitusen rauhallisempi tien epätasaisuuksissa.

Up on niin sanottu monovalentti maakaasuauto eli siinä on 15 litran bensatankki niitä tilanteita varten, joissa maakaasuasemaa ei tahdo heti löytyä.  Bensakoneen pitäisi mahdollistaa 220 kilometrin lisätoimintasäde, ja auton kokonaistoimintamatkaksi VW ilmoittaa jopa 600 km.

Julkaistu: 25.8.2013