DS4 E-Tense Plug-In-Hybrid – Hyvällä tavalla erikoinen
Koeajo
DS4 E-Tense Plug-In-Hybrid – Hyvällä tavalla erikoinen
Citroën-sukuinen DS 4 kulkee omia polkujaan, eikä sitä aivan syyttä valittu maailman kauneimmaksi autoksi.
Julkaistu 31.1.2023
Tuulilasi

1900-luvun alussa ranskalainen taidemaalari ja kuvanveistäjä Georges Braque oli luomassa kubismia, jossa kappaleet ensin rikotaan, sen jälkeen tutkitaan ja sitten kasataan uudelleen minimalistisella tavalla. Kun tutkii DS 4:n muotokieltä, voisi tehdä päätelmän, että tässä on kyse kubismista. Braquen töistä voi ainakin löytää yhteyden suunnikkaisiin, joita DS 4 on täynnä. Ne ovat pieniä salmiakin muotoisia elementtejä, jotka toistuvat tavalla tai toisella läpi koko auton.

DS 4:n etupenkki on erittäin toimiva ja sähkösäätöinen.
Valitettavasti takapenkkien tilat ovat varsin minimaaliset.

Mutta unohdetaan taide hetkeksi ja mietitään, mikä tämä DS siis olikaan? Kyseessä on premium-merkki, joka irtautui Citroënistä vuonna 2014 – uusi tulokas suuntasi häpeilemättä suoraan isojen poikien areenalle. Nyt DS4 haluaa haastaa Audi A3:n, Bemarin kakkossarjan ja Mersun A-sarjan.

Ulkonäöstä asia ei jää kiinni, ja siitä on todisteita. Arvostetun Festival Automobile International -tapahtuman raati, jossa jäsenenä oli myös rallimestari Ari Vatanen, palkitsi DS 4:n Vuoden Kaunein Auto 2022 -tittelillä. Palkinto jaetaan vuosittain ja sitä jaettu vuosikymmeniä. Auto on kuin taideteos, mutta riittääkö se haastamaan saksalaistehtaat?

Ehdoton plussa on se, että DS 4 E-Tense Plug-in Hybrid 225 Rivoli Cross on oman tiensä kulkija. Se erottuu joukosta, mutta sillä on myös hyvä ajaa. Laadukas istuin säätyy sähköisesti hyvään asentoon, ohjaus on kevyt, mutta tehostus mukautuu eri vauhteihin ja alusta tuntuu mutkateillä jämäkältä. Se etenee sekä taajamissa että niiden ulkopuolella vakaasti ja varmasti.

Lataushybridistä irtoaa kokonaistehoa 165 kilowattia ja 360 newtonmetrin vääntömomentti. Auto lähtee kun käsky käy, mutta eteneminen on silti pehmeää. Lukuun ottamatta tilannetta, jossa kytketään sport-ajotila päälle. Silloin jokainen vaihtotapahtuma tuntuu pienenä nykäisynä.

Ohjaamo on hyvällä tavalla omalaatuinen. On kosketusnäyttöä ja pientä piirtolevyä. Ehkäpä kaikkea on jo hiukan liikaa, mutta varustelutasosta homma ei jää kiinni.
Tämän kokoiseen autoon tavaratila on riittävä ja helppokäyttöinen.

Kesäisissä olosuhteissa sähkönkulutus oli positiivinen yllätys, sillä useampi ajopäivä tarjosi yli 50 kilometrin toimintamatkan. Auton oma arvio toimintamatkaan on 56 kilometriä, eikä se näissä olosuhteissa kauaksi siitä jäänyt. Hiukan reippaammalla ajamisella toimintamatka tippui 45 kilometriin, mikä on sekin varsin hyvä saavutus.

Jo DS 4:n perusvarustelutaso on hyvä, mutta Rivoli Crossissa erilaisia mukavuus- ja turvallisuustekijöitä todella riittää. Toki auto kaikilla herkuilla maksaakin hiukan yli 50 000 euroa – vaan eivät ole halpoja kilpailijoidenkaan tuotteet.

DS 4 haastaa oman luokkansa kilpailijat omaperäisellä designilla, mutta myös ajo-ominaisuuksilla sekä varustelutasollaan. Se ylittää monella osa-alueella hyvän keskitason, ja silloinhan ollaan ehdottomasti oikealla tiellä.

DS 4 E-Tense plug-in Hybrid 225 Rivoli Cross Autom. Launch Ed.

 • Moottori Rivi-4, bensiini + sähkö
 • Iskutilavuus 1597 cm3
 • Teho 133 kW (180 hv) + 81 kw (110 hv)
 • Vääntö 250 Nm + 320 Nm
 • Kokonaisteho/vääntö 225 hv/360 Nm
 • Voimansiirto Etuveto, 8-nop. automaatti
 • 0−100 km/h 7,7 s
 • Huippunopeus 233 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 1,3 l/100 km
 • CO2-päästöt 30 g/km
 • Mitat Pituus 4 400 mm, leveys 1 866 mm, korkeus 1 470 mm, akseliväli 2 675 mm, tavaratila 430 l,
 • Omamassa 1728 kg
 • Plussaa Uniikki design, Varustelutaso
 • Miinusta Takamatkustajan tilat, Monimutkainen ajotietokone
 • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 46 346 €, Mallisto alkaen: 35 396 €

Kenelle?

Kuljettajalle, joka haluaa erottua massasta ja nauttii ehkä hivenen omaperäisemmästä muotoilukielestä – ja antaa samalla arvoa myös suorituskyvylle ja hyvälle varustelulle.

Kommentoi »