Ensityypit: Citroën C5 X – Erilainen aikuinen
Autot ja liikenne
Ensityypit: Citroën C5 X – Erilainen aikuinen
Pikkuautoissa hyvin menestynyt Citroën hakee nyt uutta jalansijaa isommassa keskiluokassa – omintakeisella tyylillä.
Julkaistu 20.6.2022
Tuulilasi

Citroënin keväinen uutuusmalli C5 X on mielenkiintoinen veto, sillä se on mallina täysin päinvastainen nykyajan trendien kanssa. C5 X sijoittuu ylempään keskiluokkaan eli D-segmenttiin, jonka myynti on pudonnut lähes puoleen kymmenen vuoden takaisesta. Ranskassa kuitenkin uskotaan perhesedaneiden vetovoimaan, sillä uuden C5 X:n on määrä toimia merkin uutena lippulaivana. Mielenkiintoisen mallista tekee sen moderni näkemys nykypäivän sedanista.

Mallin suunnittelussa tärkeinä ominaisuuksina pidettiin korkeaa SUV-tyylistä ajoasentoa ja tilavaa ohjaamoa. Tästä syystä C5 X näyttää heti ensisilmäyksellä normaalia sedania huomattavasti korkeammalta. Maavaraa on paljon ja suuria pyöriä koristavat katumaastureista tutut lokasuojien koristekaaret.

Hieman yli 4 800 mm pituudellaan ja 2 785 mm akselivälillään C5 X on varsin kookas auto segmenttiinsä nähden. Suunnitelmien mukaisesti sisällä on tilaa erinomaisesti ja istuma-asento on sedanin ja maasturin välimaastosta.

Citroënin keskinäyttö ei ole alan parhaimmistoa. Koeajoautossa oli myös pieniä ohjelmistobugeja

Perinteisiä bensavaihtoehtoja löytyy valikoimasta kaksi: kolmisylinterinen ja 130 hevosta puristava 1,2-litrainen versio, sekä nelisylinterinen, 181 hevosta tuottava 1,6-litrainen vaihtoehto. Näiden lisäksi saatavilla on plug-in-hybridi, jossa on tehokkaamman bensakoneen lisäksi parhaimmillaan 110 hv tuottava sähkömoottori.

Sähköistä toimintamatkaa luvataan reilut 50 kilometriä, jonka pitäisi riittää lyhyisiin kaupunkiajoihin. Mukavuus on toiminut Citroënin myyntivalttina jo pitkään, eikä C5 X:n kohdalla tilanne ole erilainen. Tyynymäinen alusta ottaa epätasaisuudet ja hidasteet hyvin vastaan, mutta tiukoissa mutkissa korin kallistuminen jopa ärsyttää.

Hybridikoneella varustetun mallin suurin etu onkin vakiovarusteena tuleva elektronisesti ohjattu jousitus. Varusteen avulla pyörillä olevat iskunvaimentimet säätyvät itsenäisesti ajotilanteeseen sopivaksi. Koeajon aikana oli mukava huomata, miten hybridimalli kallisteli bensaversiota selvästi vähemmän.

Jopa 40 % Euroopan uusista myydyistä autoista on maastureita, joten on rohkea veto tulla markkinoille laskevaan kategoriaan kuuluvalla mallilla. Citroën tähtää C5 X:n avulla yrityssegmenttiin sekä perhe- että edustusautoksi. Ranskalaismerkin uutuuden kuvittelisi tuntuvan identiteettikriisin läpi käyneeltä, mutta todellisuudessa se on kompakti ja tervetullut lisä automarkkinoille.

Citroën C5 X Plug-in-Hybrid 225 Shine Pack Launch

 • Moottori Rivi-4, bensiini turbo + sähkö
 • Iskutilavuus 1 598 cm3
 • Teho 165 kW (225 hv)
 • Vääntö 360 Nm
 • Voimansiirto Etuveto, 8-v, automaatti
 • 0−100 km/h 7,8 s
 • Huippunopeus 225 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 1,3 l/100 km
 • CO2-päästöt 30 g/km
 • Mitat Pituus 4 805 mm, leveys 1 865 mm,korkeus 1 485 mm, akseliväli 2 785 mm, tavaratila 485-1580 l
 • Omamassa 1797 kg
 • Hinta: Koeajettu auto vakiovarustein: 52 626 €, mallisto alkaen: 36 214 €

Kenelle?

Tämä Citroën sopii henkilölle, joka on kyllästynyt katumaastureiden ja perinteisten sedaneiden ainaiseen mittelöön. Uudessa sitikassa yhdistyvät molemmat maailmat.

2 kommenttia