Apu

Buzz ja minä – Teatteri Jurkassa nähdään menestyjiä ja kateellisia kakkosia

Buzz ja minä – Teatteri Jurkassa nähdään menestyjiä ja kateellisia kakkosia
Kohti ääretöntä ja sen yli! Teatteri Jurkan Buzz ja minä pohtii menestystä ja kateutta eri näkökulmista.
Julkaistu: 7.9.2021

Neil Armstrongin jälkeen Kuussa toisena ihmisenä maailmassa kävellyt Buzz Aldrin on historian silmissä ikuinen kakkonen. Toy Story -elokuvissa uudenkarhea avaruusrangeri Buzz Lightyear puolestaan saa Andy-pojan suosion jättäen Woody-cowboyn alkuun toiseksi.

Teatteri Jurkan Buzz ja minä pohtii aihetta kuuluisien kateustarinoiden – kuten ihmelapsi Mozartin happamoittaman Salierin – kautta. Usein huomio kiinnittyy kakkoseksi jääneen katkeruuteen, mutta Jurkassa esiin nostetaan myös menestyjän paineet ja häneltä vaadittavat rautaiset hermot. Neil Armstrong ei päätynyt ensimmäiseksi kuukävelijäksi sattumalta.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Laura Mattilan ja näyttelijä Juho Uusitalon edellinen Jurkassa nähty esitys Full Pull, Woyzek! sisälsi paljon elementtejä Uusitalon elämästä. Myös Buzz ja minä ammentaa osittain näyttelijöiden, Satu Tuuli Karhun ja Juho Uusitalon, persoonista.

Molemmat valmistuivat Teatterikorkeakoulusta vuonna 2019, ja Jussi-palkitun Karhun ura on viime vuosina ollut hurjaa nousukiitoa. Kateusteema jatkuu siinä, miltä tuntuu, kun vanhoista kurssikavereista osa menestyy ja osa ei. Toisille löytyy keikkaa lähinnä siivoojana, kun taas toinen uupuu työtarjousten alle. Toinen pyrkii kansainväliselle uralle, toinen ei edes osaa englantia.

Näytelmän esiintyjäpari heittäytyy mahtavasti rooleihin ja aiheesta on saatu ammennettua monenlaisia näkökulmia.

Toinen pyrkii kansainväliselle uralle, toinen ei edes osaa englantia.

Jurkassa ihmetyttää aina, miten hyvin teokset saadaan henkiin erittäin rajallisessa tilassa. Lavastuksen (Laura Mattila) ja näyttelijöiden yhteistyöllä esimerkiksi kuulento saadaan toteutettua kekseliäästi.

Kommentoi »