Avun pääkirjoitus: Bellingcat on tosielämän agenttitarina, joka alkoi surffailusta YouTubessa ja sai Venäjän hermostumaan
Puheenaiheet
Avun pääkirjoitus: Bellingcat on tosielämän agenttitarina, joka alkoi surffailusta YouTubessa ja sai Venäjän hermostumaan
Lapset, tiedättekö mitä vanhempanne puuhaavat netissä? Aikuisten YouTube-harrastus saattaa vaikuttaa viattomalta, mutta sillä voi olla kauaskantoiset seuraukset, kirjoittaa toimituspäällikkö Miikka Järvinen.

Myrkyttikö Venäjän tiedustelupalvelu FSB Aleksei Navalnyin vai ovatko väitteet venäjänvastaista propagandaa? Entä Sergei ja Julia Skripalin myrkytys 2018 ja juuri julki tullut FSB-yhteys kolmen aktivistin kuolemaan? Paljastusten takana on Eliot Higginsin perustama Bellingcat-verkosto.

Rahoitusalan työhönsä leipääntynyt brittiläinen Higgins katseli vuonna 2012 YouTube-videoita Syyriasta. Hän huomasi turkooseissa pöntöissä tekstin A-IX-2 ja tuli löytäneeksi todisteita venäläisen sotilasräjähteen ja rypälepommien käytöstä Syyrian sodassa.

Julkisuuteen Higginsin nosti vuonna 2014 tieto, että Malaysian Airlinesin MH17-lennon pudotti Ukrainassa venäläisvalmisteinen Buk-ohjus.

Bellingcatin menetelmänä on vertailla suurta määrää julkisesti saatavilla olevia tietoja. Taustalla on ajatus, että vaihtoehtoisten faktojen alati lisääntyessä on jossakin silti totuus, joka pitää vain löytää.

Bellingcatia on epäilty puolueellisuudesta ja keinoista, jotka eivät kestä päivänvaloa. Se vain lisää verkoston kiinnostavuutta. Kyseenalaistajien esittämä näyttö on toistaiseksi ollut ohutta.

Jopa Kremliin kallistuva Russia Today kutsuu Higginsin Navalnyi-paljastuksia vakuuttavan oloisiksi, vaikka vihjailee samaan hengenvetoon verkoston epäilyttävistä rahoituskuvioista.

Higgins kertoo tarinansa kirjassa Me olemme Bellingcat (Docenco 2021). Jos Navalnyin ja Putinin liikkeet kiinnostavat, vähintään yhtä kiinnostava tulee olemaan Bellingcatin seuraava löytö.

Kommentoi »