Aleksei Navalnyi otti riskin ja palasi Venäjälle, pidätettiin heti – UPI:n tutkija Veera Laine: ”Hänen tavoitteensa on antaa vaihtoehto”
Puheenaiheet
Aleksei Navalnyi otti riskin ja palasi Venäjälle, pidätettiin heti – UPI:n tutkija Veera Laine: ”Hänen tavoitteensa on antaa vaihtoehto”
– Uskon Navalnyin tehneen valinnan, että asia, jonka puolesta hän työskentelee, on tärkeämpi kuin hänen terveytensä tai jopa henkensä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin Veera Laine.
25.1.2021
 |
Apu

Elokuisesta hermomyrkkyiskusta selvinnyt poliitikko Aleksei Navalnyi palasi 17. tammikuuta Saksasta Venäjälle. Hänet pidätettiin. Myöhemmin viranomaiset kertoivat, että häntä syytetään sotaveteraanin kunnian loukkaamisesta. Navalnyi on Venäjän opposition kärkinimi.

– Uskon Navalnyin tehneen valinnan, että asia, jonka puolesta hän työskentelee, on tärkeämpi kuin hänen terveytensä tai jopa henkensä, Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäisen naapuruston ja Venäjän tutkija Veera Laine sanoo.

Navalnyi on jo vuosia haastanut Venäjän yksinvaltaista poliittista järjestelmää, erityisesti valtapuoluetta ja presidentti Vladimir Putinia.

– Hänen tavoitteensa on antaa vaihtoehto. Navalnyin tiimin kehittämä niin sanottu älykäs äänestäminen toimii kuin vaalikone, joka suosittelee äänestäjälle hänen alueellaan ehdokasta valtapuolueen ulkopuolelta, Laine kertoo.

Someajan poliitikko

Tutkijan mukaan on vielä aikaista arvioida, mikä merkitys Navalnyin puolueen pyrkimyksillä lopulta on Venäjän kansalle.

– Navalnyi ei pääse kommunikoimaan valtamediassa, vaan sosiaalisen median tiliensä kautta. Hän on tunnettu, mutta se ei tarkoita, että hän olisi laajasti suosittu Venäjällä.

Myös Navalnyin jälkikasvu on osoittanut taipumuksia aktivismiin. Yhdysvaltalaisessa Stanfordin yliopistossa opintonsa vuonna 2019 aloittanut tytär Daria Navalnaja julkaisi yhteiskuntakriittisen videon New York Times -lehdessä heti opintojensa aluksi.

Aleksei Navalnyi puhuu sujuvaa ukrainaa: tehtailijavanhempien moskovalainen poika vietti lapsuutensa kesät isovanhempiensa luona Ukrainassa.

Aleksei Navalnyi

44-vuotias lakimies ja Venäjän oppositiopuolueen johtaja oli viime vuonna ehdolla Nobelin rauhan- palkinnon saajaksi.

Kommentoi »