Apu

Brittitutkija näkee Venäjän tulevaisuuden synkkänä – "Putin nauttii kansansuosiota, mutta aivan vääristä syistä"

Brittitutkija näkee Venäjän tulevaisuuden synkkänä – "Putin nauttii kansansuosiota, mutta aivan vääristä syistä"
Putin näkee maansa yhä suurvaltana, joka saa käyttää voimaansa pienempiin, itsenäisiin valtioihin, sanoo Venäjä-tutkija Keir Giles.
Julkaistu: 5.7.2020

Venäjän presidenttinä vuodesta 2000 toiminut Vladimir Putin jatkanee perustuslain muutoksien jälkeen vallassa vuoteen 2036.

– Venäjällä on oma versionsa demokratiasta. Nyt ollaan tultu vaiheeseen, jota kutsun koristeelliseksi demokratiaksi. Se on enää pelkkää teeskentelyä: kulissien takana valtaa pitää tiukasti yksi henkilö, jonka alaisina ovat pieni aristokratia ja suunnattoman suuri massa kansalaisia, joilla ei ole mitään poliittista äänenkäytön mahdollisuutta, sanoo brittiläisen kansainvälisen politiikan tutkimuslaitoksen Chatham Housen vanhempi tutkija Keir Giles.

"Nyt on palattu mukavuus­alueelle"

Tietokirjan Moskovan opit (Docendo 2020) kirjoittanut Giles toteaa, ettei Venäjä ole vuosisatojen tsaarinvallan jälkeen demokratiaan siirtynytkään.

– Seitsemänkymmentä vuotta neuvostovaltaa oli pieni välisoitto, nyt on palattu mukavuus­alueelle. Putin näkee maansa yhä suurvaltana, joka saa käyttää voimaansa pienempiin, itsenäisiin valtioihin, Giles jatkaa.

Miksi Putinin kansansuosio sitten vaikuttaa kyselyissä suurelta?

– Neuvostoajan eläneet kertovat nuoremmille, millainen vastaus gallupeihin pitää antaa. Nuoret ovat kuulleet 1990-luvun kaaoksesta, josta Putin maan pelasti. Presidentti nauttii kansansuosiota, mutta aivan vääristä syistä.

Kansalaisilla on kolme vaihtoehtoa Putinin vastustamiseen

Mitä seuraavat 16 vuotta tarkoittavat tavalliselle venäläiselle?

Gilesin mukaan heillä on kolme vaihtoehtoa Putinin vastustamiseen: maastamuutto, henkinen maanpakolaisuus omassa keittiössä niin, ettei enää välitä yhteiskunnan tilasta, tai osoittaa rohkeutta valitsemalla poliittinen ura, jolla ei käytännössä ole mihinkään mitään vaikutusta.

Kommentoi »