Tuulilasi

Autokauppa sysää vastuun asiakkaalle VW-ryhmän auton ostamisesta – "laki kävelee aina tuollaisten sopimusten yli"


Tamperelainen autokauppa myy Volkswagen Golfia hiukan poikkeavin keinoin: kaupan ehtona on, että ostaja allekirjoittaa vastuuvapautuslomakkeen.
Kuvat Anssi Kienanen

"Auto toimii ja pelaa nyt kaikinpuolin hienosti, mutta koska kyseessä on V.A.G./DSG -tuote, myyjä EI VASTAA auton mahdollisesta rikkoutumisesta kaupan jälkeen. Tämän vuoksi ostajalta vaaditaan allekirjoitus vastuuvapautus lomakkeeseen. Jos et hyväksy, osta kalliimpi jostain muualta. Halpa hinta selittyy edellämainituilla asioilla!", netin myynti-ilmoituksissa todetaan (1,2).

Allekirjoitettava paperi löytyy myös kuvana ilmoituksesta, ja siinä listataan Volkswagen-konsernin automerkkejä, joiden kauppaan liittyen liike haluaa vapautua vastuista. Voit katsoa kuvan Kysy Ketoselta -palstaltamme.

Viesti on selkeä: vastuu auton ongelmista halutaan siirtää suoraan ostajalle.

Ketonen ottaa palstallaan kantaa tällaisten sopimusten pätevyyteen.

"Voihan tuollaisia lappuja kirjoituttaa, mutta peruslähtökohta on, että laki kävelee aina tuollaisten sopimusten yli. Eli jos myyjä ei ole eritellyt tuohon lappuun niitä vikoja, joita autossa on, niin jos kyseessä on sellainen piilevä vika, jota kuluttajansuojalaissa tarkoitetaan, viasta vastaa edelleenkin myyjäliike. Lähtökohta on, että jos piilevä vika ilmenee kuuden kuukauden sisällä kaupanteosta, sen oletetaan olleen tuotteessa eli autossa jo kaupantekohetkellä, ellei myyjä pysty osoittamaan, että vika on syntynyt vasta kaupanteon jälkeen", Ketonen kirjoittaa.

"Tuossa lapussa puhutaan VW-konsernin automerkeistä. Jos tuo lappu on tehty vaikkapa jakopääongelmien tai DSG-vaihteistojen varalta, niin se on täysin turha. Kummankaan ongelmia ei pysty toteamaan sellaisessa tarkastuksessa, mikä katsotaan kuluttajansuojalaissa tarkoitetuksi riittävän huolelliseksi tarkastamiseksi."

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 2.12.2014