Tuulilasi

Vastuuvapauslomake

Kysymys:

Onko yleistä, että auton ostaja joutuu allekirjoittamaan lomakkeen, jolla vapauttaa myyjän vastuista? Vai onko ko. lomake käytössä vain VWG-konsernin tuotteissa? Mikä niissä VWG-tuotteissa on niin huonoa, että tuommoiseen on turvauduttu, käsittääkseni esimerkiksi Golf ja Octavia ovat voittaneet kaikki autolehtien testit viimisen kymmenen vuoden ajan? Eivät kai testivoittajat mitään huonoja voi olla?

Tuossa esimerkki ko. lomakkeesta:

Näytä vastaus

Vastaus:

Laitetaanpa tuo Rantaperkiön autotalo Oy:n myynti-ilmoituksessa oleva lomake oikein näkyviin:

[[{"type":“media”,“view_mode”:“media_original”,“fid”:“11753”,“attributes”:{"alt":"",“class”:“media-image”,“height”:“357”,“width”:"536"}}]]

Voihan tuollaisia lappuja kirjoituttaa, mutta peruslähtökohta on, että laki kävelee aina tuollaisten sopimusten yli. Eli jos myyjä ei ole eritellyt tuohon lappuun niitä vikoja, joita autossa on, niin jos kyseessä on sellainen piilevä vika, jota kuluttajansuojalaissa tarkoitetaan, viasta vastaa edelleenkin myyjäliike. Lähtökohta on, että jos piilevä vika ilmenee kuuden kuukauden sisällä kaupanteosta, sen oletetaan olleen tuotteessa eli autossa jo kaupantekohetkellä, ellei myyjä pysty osoittamaan, että vika on syntynyt vasta kaupanteon jälkeen.

Tuossa lapussa puhutaan VW-konsernin automerkeistä. Jos tuo lappu on tehty vaikkapa jakopääongelmien tai DSG-vaihteistojen varalta, niin se on täysin turha. Kummankaan ongelmia ei pysty toteamaan sellaisessa tarkastuksessa, mikä katsotaan kuluttajansuojalaissa tarkoitetuksi riittävän huolelliseksi tarkastamiseksi.

Julkaistu: 30.11.2014