Audilta tulossa sähköinen SUV? Viisimetrinen ja erittäin maastokelpoinen äijäauton konsepti haluaa haastaa Land Rover Defenderin
Sähköautot
Audilta tulossa sähköinen SUV? Viisimetrinen ja erittäin maastokelpoinen äijäauton konsepti haluaa haastaa Land Rover Defenderin
Audi on väläytellyt uutta viisimetristä crossoveria, joka kulkee pelkästään sähkön voimin.
Julkaistu 19.5.2023
Tuulilasi

Audilla leikitellään tällä hetkellä ajatuksella, että tehdas voisi tuoda sähköisen ja hyvin maastohenkisen SUVin kilpailemaan samoista asiakkaista Land Rover Defenderin ja Mercedes-Benz G-sarjan kanssa. Esimakua tästä on jo vilauteltu Audi Activesphere -konseptiauton muodossa. Audi jakaa tulevaisuudessa PPE-pohjalevyn Porschen kanssa, ja myös Porschelta on tulossa useampi sähköinen katumaasturi samalle pohjarakenteelle. Audi voisi siis olla kaksikosta se hieman "äijämäisempi" kulkupeli, kun Porsche puolestaan jatkanee Taycanin aloittamalla sliipatummalla muotoilulinjalla.

Activesphere on Audin neljäs konseptiauto sen Sphere-sarjassa. Kyseessä on edeltäjien tapaan varsin sirolinjainen menijä, mutta tällä kertaa auton helmoihin on tuotu äijämäisiä lisukkeita. Myös isot  22-tuumaiset sekä maastohenkiset 285/55-renkaat korostavat 4,98 metriä pitkän, 2,07 metriä leveän ja 1,60 metriä korkean Activespeheren maastohenkisempää olemusta. Myös maavaraa on selvästi enemmän kuin muissa Sphere-konsepteissa. Maavaraa voidaan myös muunnella. Maantiellä kori on lähempänä tietä, eli maavaara on 20,8 senttiä, kun taas maastossa ratsastetaan neljä senttiä ylempänä.

Off-road-koristeista huolimatta pitkä ja lähes kolmeen metriin venyvä akseliväli tekee Active-spherestä mittasuhteiltaan yllättävän siron. Konsepti luokin jänniä visuaalisia jännitteitä sirojen ja pyöreiden linjojen sekä suoraviivaisempien ja massiivisimpien muotojen välillä.Konseptin erikoisuus on modulaarinen takapää, jonka avulla Activesphere muuttuu napinpainalluksella coupémaisesta crossoverista puolittaiseksi pick-upiksi. Tällöin lavalla voidaan kuljettaa vaikkapa maastopyöriä tai viherpeukalot esimerkiksi multasäkkejä. Ainakin amerikkalaiset lienevät ihastuksissaan. Kohderyhmän ymmärtämisessä lienee auttanut myös se, että konsepti on suunniteltu Audin Kalifornian Malibussa sijaitsevassa design-studiossa.

PPE-pohjalevy mahdollistaa 800 voltin sähköjärjestelmät, joten sen avulla autolle voidaan rakentaa riittävä – eli yli 600 kilometrin – toimintamatka, ja latauksetkin sujuvat ripeästi. Ja jos kuskia väsyttää aktiivisen päivän päätteeksi, Activesphere on varustettu luonnollisesti autonomisen ajon mahdollistavalla tekniikalla.Ja Activespheren sisällä on totta kai myös helppo rentoutua. Tilaa on hyvin. Konseptissa on kaappariovet eikä lainkaan B-pilaria.

Kommentoi »