Audi A4 Avant – Kotimaisella biokaasulla
Koeajo
Audi A4 Avant – Kotimaisella biokaasulla
Audi A3:n tapaan myös A4 Avantista on nykyisin saatavilla kaasuhybridiversio. Ikääntyvään malliin kaasuoptio tuo uutta ekotwistiä.
Julkaistu 19.8.2022
Tuulilasi

Viidennen sukupolven Audi A4 (eli ns. B9-malli) alkaa olla jo elinkaarensa loppupäässä. Auto ensiesiteltiin seitsemän vuotta sitten, kesällä 2015. Viimeisin facelift autolle tehtiin 2019 ja moottorivalikoimassa säilytettiin Euroopassa maa- ja biokaasuversio g-tron. Nyt se on Suomessakin taas saatavana, vaikka Venäjän kaasuhanojen sulkeuduttua ajoitus ei ehkä ihan nappiin mennytkään. Kotimaisen biokaasun hintakin on bensaan verrattuna onneksi hyvin kilpailukykyistä.

Suomen maahantuonnissa on ilmeisesti päätelty, että ennen seuraavan sukupolven esittelyä kannattaa ottaa nykyisestä tuotteesta kaikki mahdollinen irti. Vanhalla kaavalla eteenpäin, siis. Pähkäily on kyllä oikean suuntaista. Iästään huolimatta A4 on edelleen mainio perussuorittaja premiumryhmässä, vaikkakin ulkoisesti jo hieman vanhahtava.

Kaasuversion lisähinta lähtöhintaan verrattuna on nelisen tuhatta euroa. Tekniikaksi A4 Avantiin on nykyisin saatavana monenlaista kevythybridistä ja quattrosta tuttuun dieselpataan, mutta ei – yllättävää sinänsä – ladattavaa hyb­ridiä. Tämä johtunee juuri auton malli-iästä. Tätä puutetta paikkaa nyt koeajettu g-tron, eli kaasuhybridi. Suomalaisella biokaasulla ajaessaan tukee kotimaista energiataloutta.

A4 Avantin tavaratilan alle sijoitetut kaasutankit vetävät reilut 17 kiloa kaasua, joilla kantamaa järjestyy reilut 400 kilometriä. Lisäksi autossa on pieni bensatankki, jolla pärjää silloin, kun kaasua ei ole saatavilla. Valitettavaa on, että kaasusäiliöiden vuoksi Avantin vahvuus, eli kunnon kokoinen tavaratila, pienenee tässä ratkaisussa peräti 80 litraa.

Ylsimme kesäkelin koeajolla talouspainotteista ajotilaa käyttämällä noin 4,6 kilon kaasun kulutukseen. Tämä tarkoittaa nykyisillä biokaasun hinnoilla alle kymmenen euron kulua satasella, mikä on hyvä saavutus.

Autona audi A4 on ennallaan. Auton ydin on sivistynyt alusta, joka soveltuu saumattomasti monikykyiseen autoon niin etu- kuin nelivetoisenakin. Kaasuversiosta ei kuitenkaan ole quattroa saatavana teknisistä syistä.

Alusta ja jousitus toimivat hyvin yhteen. Jousitus nielee tien epätasaisuuksia nätisti, vaikka pientä pintajäntevyyttä ilmeneekin kevyellä kuormalla. Tämä kertoo siitä, että Audi kantaa tarvittaessa myös suurempaa kuormaa ongelmitta.

A4 Avant g-tron tuntuu hyvin vakaalta moottoritiellä, mutta mutka-ajossa ei aivan yhtä ketterältä kuin pikkuveljensä A3. Voimaa autoon luo 2-litrainen TFSI, joka kaasuversiossa tuottaa 170 heppaa. Vaihteistona toimi 7-portainen S tronic, joka tekee työnsä ongelmitta, mutta ei ihan joka tilanteessa yllä parhaiden momentinmuunninautomaattien tasolle.

Audi A4 on miellyttävän hiljainen auto; rengas- ja alustaäänet on saatu vaimennettua esimerkillisen hyvin.

Urheilulliset etuistuimet tulevat vakiovarusteena Progress Plus -varustetasossa myös kaasuversiossa.
Jos etuistuimilla on pidempiä henkilöitä, on takaistuimella yllättävän vähän jalkatilaa. Kahdelle lapselle takatilat riittävät toki.
Kuljettajaergonomia on ensiluokkaista, ja esimerkiksi ilmastoinnin säädöt hoituvat ilahduttavasti fyysisten käyttimien ja painikkeiden avulla.
Tavaratila on A4 Avant g-tronissa matalampi ja peräti 80 litraa, eli 16 prosenttia, pienempi kuin normi-Avantissa.
Näin sen pitää ollakin: selkeää ja käytännöllistä toiminnallisuutta ilman kosketusnäytön hipelöintiä.

Audi A4 Avant Progress Progress Plus 40 g-tron S tronic

 • Moottori Rivi-4, kaasu/bensiini, turbo
 • Iskutilavuus 1 984 cm3
 • Teho 125 kW (170 hv)
 • Vääntö 270 Nm Voimansiirto Etuveto, 7-portainen autom.
 • 0−100 km/h 8,4 s
 • Huippunopeus 210 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 4,4 kg/100 km
 • CO2-päästöt 121 g/km
 • Mitat Pituus 4 762 mm, leveys 1 847 mm, korkeus 1 435 mm, akseliväli 2 820 mm, tavaratila 415–1415 l, tankki 17,3 kg
 • Omamassa 1 665 kg
 • Plussaa Hyvä polttoainetalous, mallikas ajettavuus.
 • Miinusta Keskinkertainen tavaratila, kaasuversiota ei saa nelivetoisena
 • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein 46 491 €, mallisto alkaen: 42 589 €

Kenelle?

Laatutietoiselle eko-autoilijalle. Audi A4 Avant on malli-iästään huolimatta edelleen varsin pätevä perhefarkku, joka sopii monenlaisten perusperheiden arkiseksi työjuhdaksi.

Kommentoi »