Verottaja ojentaa käden autoilijoille: Verovähennys kodin ja työpaikan välisistä matkoista nousi yli tonnilla
Puheenaiheet
Verottaja ojentaa käden autoilijoille: Verovähennys kodin ja työpaikan välisistä matkoista nousi yli tonnilla
Uusi verovähennys helpottaa hieman kallistuneiden polttoainekustannuksien kurittamia autoilijoita.
Julkaistu 27.6.2022
Apu

Hallituksen linjauksen mukaisesti verottaja ojentaa nyt auttavan kätensä kallistuneiden polttoainekustannusten kourissa kärsiville autoilijoille.

Asunnon ja työpaikan välisten matkojen kuluvähennystä verotuksessa on korotettu tälle vuodelle tilapäisesti 8 400 euroon, vanhan 7 000 euron sijaan. Vielä ei tiedetä, jääkö korotus pysyväksi.

– Vähennyksen saa koko vuodelta, mutta tietojärjestelmämme saatiin muokattua tähän vasta kesäksi, Verohallinnon ylitarkastaja Päivi Ylitalo kertoo.

Uuden muutosverokortin voi siis pyytää heinäkuun ensimmäisestä alkaen, jos arvelee matkavähennysten ylärajan korotuksen vaikuttavan omaan verotukseen.

–Mitään kiirettä asialla ei ole, kesälomaansa ei tarvitse tämän takia keskeyttää. Muutoksen veroprosenttiinsa voi pyytää syksylläkin tai lisätä matkavähennykset veroilmoitukseensa vasta keväällä.

Vähennyksen enimmäismäärään lisättävä 1 400 euron korotus ei tarkoita suoraan puolentoistatuhannen euron verohyötyä, vaan muutosta tuloveroprosenttiin. Parinsadan euron lisäys matkavähennyksiin ei välttämättä edes näy veroprosentissa. Laskukikkana voi käyttää sitä, että laskee vähennyksen vaikutuksen lisäveroprosenttiinsa.

Oman auton kilometrikohtaisiin vähennyksiin tuli myös viiden sentin korotus vuoden alusta.

– Jos julkista liikennettä voi käyttää, verovähennystä ei saa oman auton mukaan. Poikkeuksena on se, jos työntekijä joutuisi kävelemään vähintään kolme kilometriä julkisen liikenteen pysäkille, odottamaan liikennevälinettä yhteensä yli kaksi tuntia suuntaansa tai työmatka tehdään keskiyön ja aamuviiden välillä – silloin oman auton käyttö työmatkaan on vähennettävissä.

Ylitarkastaja muistuttaa, että lapsen päiväkotimatka tai auton tarvitseminen työssä eivät oikeuta vähennykseen.

– Verovirasto ottaa huomioon vain asunnon ja työpaikan väliset matkat. Auton tarve on työntekijän ja työnantajan välinen asia.

Kommentoi »