
Helena Kemppainen sinnittelee allergioiden kanssa ja unelmoi tavallisesta suklaalevystä: ”Minun täytyy olla valppaana koko ajan”
Moniallerginen Helena Kemppainen leipoo leipänsä itse kehittämästään durrajauhoseoksesta ja ostaa huonekalunsa mallikappaleina. Tiukat ruokarajoitukset ovat välillä kiukuttaneet, mutta siedätyshoito antaa nyt uutta toivoa.
Kun heinolalainen Helena Kemppainen, 61, oli kolmen kuukauden ikäinen, hänet kiikutettiin sairaalaan allergisen reaktion vuoksi. Vauvan kasvot ja huulet olivat turvonneet, kun tämä oli maistanut kakkutaikinaa äitinsä sormenpäästä. Vaarana oli, että henkitorvikin turpoaisi.
Onneksi oireet saatiin nopeasti hallintaan. Allergiatestejä ei vuonna 1961 ollut vielä kehitetty, mutta tiedettiin, että kananmuna, kala, suklaa ja mansikat olivat yleisesti allergisoivia ruoka-aineita. Helenan reaktio oli johtunut kakkutaikinassa olleesta munasta, mutta hänen ruokavaliostaan poistettiin saman tien varmuudeksi kaikki neljä.
– Söin suklaata salaa, kun kasvoin isommaksi. Silloin siitä ei koitunut mitään haittaa, hän kertoo.
