
Mukava myytti murtuu: Punaviinin juominen ei ole terveysteko
Moni ajattelee, että lasillinen punaviiniä on hyväksi terveydelle. Viime vuosina tutkijat ovat alkaneet toppuutella. Punaviini on syöpävaarallista ja rasittaa maksaa.
Punaviini ehkäisee syöpää. Punaviini alentaa kolesterolia ja suojaa sydäntä. Punaviini hidastaa ikääntymistä. Punaviini hoikistaa! Punaviinistä on viime vuosina väitetty otsikoissa kaikkea tätä tutkimusnäyttöön nojaten.
Terveellinen maine perustuu punaviinin sisältämiin polyfenoleihin eli flavonoideihin, kuten resveratroliin ja kversetiiniin, jotka toimivat antioksidantteina. Ne torjuvat ympäristön vapaita radikaaleja ja suojaavat ihmisen soluja hapettumiselta. Antioksidanteista hyötyy koko elimistö.
Joidenkin tutkimusten mukaan juuri punaviinin sisältämät flavonoidit auttavat esimerkiksi pitämään verisuonet joustavina ja vähentävät veritukosten määrää. Lisäksi resveratroli voi auttaa tasaamaan verensokeria ja estää Alzheimerin tautiin kuuluvaa plakin muodostumista aivoissa.
