Apu

Ravintoloitsija Akseli Herlevi: Satojentuhansien tappiot – ”Rajoitukset täydellistä ymmärtämättömyyttä, kun toimiala työllistää 200 000”

Ravintoloitsija Akseli Herlevi: Satojentuhansien tappiot – ”Rajoitukset täydellistä ymmärtämättömyyttä, kun toimiala työllistää 200 000”
– On tuntunut siltä, että työ on mennyt hukkaan. Mutta sitten vain pitää keksiä jotain uutta. Olisi vaikea kuvitella tilannetta, joka saisi minut totaalisesti lamaantumaan, burgerimies Herlevi sanoo.
Julkaistu: 3.2.2022

Ravintoloitsija Akseli Herlevi on parhaillaan Norjassa kuvaamassa uusia jaksoja suosittuun Burgerimies-sarjaansa.

– Nyt on tulossa kova tv-kevät, Naughty Brgr -ravintolaketjun perustaja kertoo liikkuvan auton pelkääjän paikalta etäyhteyden välityksellä.

Suomen tunnetuimmaksi burgerimieheksi noussut Herlevi kirjoitti hiljattain avoimesti tuntojaan ravintola-alan yrittäjänä pandemia-aikana Facebook-sivulleen. Päivitys keräsi tuhansia tykkäyksiä.

"Toivoisin, että rajoitukset puretaan kokonaan. Nyt on menetetty miljarditolkulla rahaa ja otettu lisää velkaa, että saadaan lähetettyä kouluihin koronatestejä, joita kukaan ei käytä."
Akseli Herlevi

– Nyt on tulossa mielenosoituksia, joiden tarkoitus on takoa järkeä päähän. Saa nähdä miten ministerit ja kanisterit siihen suhtautuvat. Se, että ravintolat saivat pari tuntia lisää aukioloaikoihin, osoittaa täydellistä ymmärtämättömyyttä koko toimialaa kohtaan, joka työllistää Suomessa parisataatuhatta ihmistä.

– On se jännä, että paperitehtaalle mennään käymään kun jossain perähikiällä 2 000 ihmistä saa kenkää. Sitten kun on 200 000 ihmisen bisnes kyseessä, joka liittyy anniskeluun ja palveluun, niin näyttää siltä, että sellainen keskustelu olisi paikallaan, mitä ruokailu ja ulkona syöminen merkitsee.

Työ ei tuo tappioita takaisin

Herlevin mukaan mennyttä kahta vuotta ei saa enää koskaan kompensoitua takaisin, vaikka tekisi kuinka paljon töitä.

– Se on selvä asia. Mutta toivoisin, että rajoitukset puretaan kokonaan. Nyt on menetetty miljarditolkulla rahaa ja otettu lisää velkaa, että saadaan lähetettyä kouluihin koronatestejä, joita kukaan ei käytä. Ehkä kannattaisi rakentaa erikseen sairaala näitä tauteja varten. Ja hoitajiakin olisi helpompi saada, jos heille maksettaisiin kunnon liksaa.

"Tällä hetkellä ravintoloiden pyöritys on harrastustoimintaa. Ainakaan minulla ei ole ollut aikaisemmin näin kallista harrastusta."
Akseli Herlevi

Hänen omien yritystensä tappiot ovat viime vuosilta Herlevin mukaan luettavissa sadoissatuhansissa euroissa.

– Olen silti optimisti ja pitänyt koronaa haasteena. Toisaalta samalla kun on keksinyt jotain, tilanne onkin muuttunut ja sitten on tuntunut siltä, että työ on mennyt hukkaan. Mutta sitten vain pitää keksiä jotain uutta. Olisi vaikea kuvitella tilannetta, joka saisi minut totaalisesti lamaantumaan.

Työvoimapula uhkaa palvelualaa

Nyt tärkeintä on saada tilanne tasaantumaan.

– Tällä hetkellä ravintoloiden pyöritys on harrastustoimintaa. Ainakaan minulla ei ole ollut aikaisemmin näin kallista harrastusta. Jos bisnes tuottaisi paremmin fyrkkaa, silloin voisi luoda hyvinvointia ja työpaikkoja enemmän.

Ongelmana on myös se, että koronan myötä moni ravintola-alan työntekijä on vaihtanut kokonaan alaa – eikä ole tulossa takaisin.

– Kun korona on ohi, meillä on kymmenientuhansien ihmisten vajaus palvelualalla, mikä on haasteellista, kun avataan uusia ravintoloita tai pyritään elvyttämään matkailua. Ehkä saamme ulkomailta lisää työvoimaa.

Farmi 12. helmikuuta alkaen Nelosella

Burgerimies Pohjolassa 15. maaliskuuta alkaen Nelosella

Kuvassa Akseli Herlevi pudottaa avauskiekon Liigan Pelicans–HIFK-pelissä.

1 kommentti