Tuulilasi

30 kWh malli toi lisäpotkua: Nissan Leaf taas Suomen yleisin sähköauto


Nissan Leaf kiilasi Tesla Model S:n ohi, kun 30 kilowattitunnin akustolla varustetut mallit rynnivät Suomeen.

Trafi päivittää kuukausittain muun muassa käyttövoimaan perustuvaa tilastodataa, josta voi seurata vaikkapa sähköautojen yleistymistä. Sen sijaan tarkempia tietoja julkaistaan avoimena datana neljännesvuosittain. Ja nyt on taas se aika vuodesta. Mitkä sähköautot käyvät kaupaksi?

Tammi-maaliskuun Trafin avoin data paljastaa, että:

  • Kyseisenä ajanjaksona ensirekisteröitiin 80 täyssähköhenkilöautoa.
  • Suosituin malli oli Nissan Leaf (45 kappaletta), kakkosena Tesla Model S (29 kappaletta) ja jaettu kolmossija menee Volkswagen e-Golfille ja Nissan Evalialle (2 kpl molempia). Lisäksi ensirekisteröitiin yksi Peugeot iOn ja yksi Volkswagen e-up!
  • Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta rekisteröidyt Leafit olivat 30 kWh akustolla varustettuja eli "niitä uusia" malleja. Tämän rekisteröintipiikin melkein saattoi arvata (toimitukset alkoivat alkuvuodesta).
  • Täyssähköpakettiautoja rekisteröitiin 18 kappaletta, joista 14 kpl oli Nissan e-NV200:sia ja 4 kpl Nissan Leafeja.
  • Liikennekäytössä Suomessa oli maaliskuun lopussa 840 täyssähköautoja, joista 697 oli henkilöautoja ja 143 pakettiautoja.
  • Rekisteröintipiikin ansioista Nissan Leaf on taas "Suomen yleisin sähköauto": henkilöautoksi rekisteröityjä Tesla Model S:iä on rekisterissä nyt 276 ja Nissan Leafeja 287 kappaletta. Välillä kärkisija ehti olla toisin päin.

On mielenkiintoista nähdä, miten Tesla Model 3:n saama julkisuus (ja huhuttu Model S:n kasvojenkohotus) vaikuttaa sähköautojen myyntiin. Olen myös huomannut, että sähköautoja vähättelevä uutisointi on vähenemään päin (tämä siis vain mututuntumana, tilastoa en ole koonnut). Jopa Hesarin pääkirjoitus noteerasi sähköautot, ja vieläpä positiivisessa hengessä. Ja kun ladattavat hybridit lasketaan mukaan, niin sähköautoilla tuntuu menevän jo ihan kivasti.

Julkaistu: 11.4.2016