Apu

Virtsankarkailu ärsyttää, minulla on hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu – Milloin aloittamani Duodart-lääke alkaa toimia? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAlamy / All Over Press
Julkaistu: 18.10.2020

Kysymys:

Virtsanpidätyskykyni on olematon. Se heikentää elämänlaatua ja ärsyttää paljon. Aloitin muutama päivä sitten Duodart-lääkkeen. Minkä ajan kuluessa voin odottaa edes pientä helpotusta? Lääkäri vakuutti, että syövän vaaraa ei ole. Kysymyksessä on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu.

Näytä vastaus

Vastaus:

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu voi todellakin aiheuttaa virtsankarkailua, erityisesti niin sanottua pakkoinkontinenssia. Tiedän sen karvaasti, koska poden sitä itsekin.

Kun rakko alkaa täyttyä ja mielen valtaa ajatus nurkan taakse lähdöstä, voi joskus tulla totinen kiire. Pakottava virtsaamisen tarve voi kääntyä niin hankalaksi, että housut saattavat kastua ennen kuin ehtii saada vetskarin auki. 

Koska kuvaat virtsanpidätyskykysi olemattomaksi, vaivasi lienee erityisen hankala ja laajempi kuin kuvaamani tilanne. Jos eturauhanen ahtauttaa virtsaputkea reilummin, rakko ei välttämättä tyhjene kertarykäisyllä eikä aina toisellakaan. Kun siihen liittyy vielä heikentynyt suihku, tiputtelu on todennäköistä.

Lääkärisi on taatusti sulkenut pois tilanteen, jossa rakko olisi koko ajan täynnä ja virtsaa valuisi siitä yli. Silloin olisi kiire tyhjentää rakko katetrin avulla, ettei rakon paine leviäisi virtsanjohtimia pitkin munuaisia vaurioittamaan. Tuolloin ei lääke aina riitä, vaan eturauhasta täytyy pienentää höyläysleikkauksella.

Sinulle määrätty tabletti sisältää kahta lääkeainetta: tamsulosiini avaa rakon kaulaa ja virtsaputkea ja dutasteridi pienentää eturauhasta. Eihän se eturauhanen yhdessä yössä pienene, vaan sitä pitää odottaa useita kuukausia, jopa puolesta vuodesta vuoteen. Tamsulosiini tehoaa nopeammin, minkä vuoksi yhdistelmävalmiste on järkevä.

Tamsulosiini voi aiheuttaa joskus heitehuimausta ja noin kolmasosalla siemensyöksyn puutteen. Lääke rentouttaa siinä määrin siemenrakkuloita, ettei niiden paine riitä ejakulaatioon. Alfutsosiini ei aiheuta tätä siinä määrin, joten suosin sitä seksuaalisesti aktiivisilla.

Silloin dutasteridi täytyy ottaa toisesta purkista.

Jos karkailu/tiheävirtsaisuus ei ota laantuakseen säällisen lääkitysajan jälkeen, on saamaasi pilleriin mahdollista liittää rakkoa rentouttava lääke. Suosin mirabegronia (Betmiga), koska se on parhaiten siedetty.

Tulkitsen tilanteesi sen verran hankalaksi, että viimeistään siinä vaiheessa suosittelen urologilla piipahtamista. Älä heitä vielä kirvestä kaivoon. ”Kyllä se siitä”, sanoisi Mauno Koivisto.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse

”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.