Apu

Vatsani pitää kauheaa ääntä syönnin jälkeen – Tunnin kuluttua ruokailusta vatsani on kuin ilmapallo, mutta ei kipeä – Apu-klinikka

KuvatFotolia
Julkaistu: 20.4.2021

Kysymys:

Syönnin jälkeen vatsani alkaa pitää kauheaa ääntä. Tuntuu, että vatsassa on uusivuosi menossa. Tunnin jälkeen ruokailusta tuntuu, että vatsa on kuin ilmapallo. Kipeä se ei ole, mutta äänet ovat häiritseviä. Mistä tämä ­johtuu ja onko jotain apua olemassa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä ääntä maailmaan mahtuu, ­sanotaan. Sanoja tuskin kuuluu kuulonhuoltohenkilöstöön. Sosiaalisesti mahan murinaa, pieruista puhumattakaan, ei pidetä soveliaana.

Lapsuudessani ja vielä pitkään sen jälkeenkin koulukypsyyden mittana pidettiin yhdellä jalalla hyppimistä. Sain huomata Pajumäen kansakoulussa, että todellisuudessa se mitta oli salaa pieraisemisen taito.

Pian aterian jälkeen ilmaantuva turvotus on yleinen oire toiminnallisissa ylävatsavaivoissa (dyspepsia). Muina aikoina esiintyvä vatsan turvottelu liittyy usein ummetusvoittoiseen ärtyvän suolen oireyhtymään, toteaa maanmainio Pertti Mustajoki.

Kuvaamasi oireet ovat yleisiä. Ne voivat ilmetä aterian jälkeisenä täyteläisyyden tunteena, ylävatsan turpoamisena, röyhtäilynä, kipuna tai polttona ja pahoinvointina. Jopa oksentelua voi ­esiintyä (Satu Tunturi).

Vatsan toiminnalliset oireet: Mistä ne johtuvat?

Vaivojen syynä voi voi olla ruoansulatuskanavan sairaus tai niin sanottu toiminnallinen häiriö, jolloin syytä oireille ei löydy. Poissuljettavia tiloja ovat muun muassa mahahaava, refluksi eli mahan sisällön nouseminen ruokatorveen, ruokatorven tulehdus, sappikivitauti ja laktoosi-intoleranssi. Yli puolella ylävatsavaivoista kärsivistä ei löydetä syytä niihin.

Toiminnallisten oireiden syntyä ei tarkoin tunneta. Saattaa olla, että mahalaukku tyhjenee hitaammin tai henkilö reagoi muita herkemmin mahalaukun ja suolen venytykseen. Suolikaasun määrän ei ole todettu olevan tavallista suurempaa. Osa voi reagoida vatsallaan muita herkemmin. Lisäksi joku saa vaivoja jostain ruoasta, toinen taas toisesta. Näitä voi tutkia yrityksen ja erehdyksen keinoin.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiedeVoit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.