Tuulilasi

Vanhan moottorin kohonneen öljynkulutuksen syynä usein jumittuneet männänrenkaat

Vanhan moottorin kohonneen öljynkulutuksen syynä usein jumittuneet männänrenkaat

Tapio Ketonen

Kysymys:

Fiat Stilo 1.6 Multiwagon -03 syö öljyä n. 3l/ 6000km:llä. Mistä voi johtua? Öljy ei kuitenkaan vuoda ulospäin mistään. Onko kansi vai alakerta vika? Ja mitä mahdollisesti voisi tulla kustantamaan korjaus? Kiitos etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Useimmiten vanhan moottorin kohonneen öljynkulutuksen syynä on männänrenkaiden jumittuminen kiinni uriinsa, Ne eivät enää pääse puristumaan sylinterin seinämiin, kunnolla, ja tällöin alimmat eli öljyrenkaat eivät kykene kaapimaan öljyä pois, vaan sitä jää runsaasti palamaan polttoaineen mukana sylinteriin.

Jumittuneita männänrenkaita ei oikein tahdo saada liikkeelle muuten kuin purkamalla moottorin. Tällöin kannattaa saman tien asentaa uudet männänrenkaat. Tämä on kuitenkin aika suuri ja kallis työ, joten siihen ai kannata aivan helposti ryhtyä. Jos jumittuminen ei vielä ole kovin pahassa vaiheessa, moottorille korjaamolla tehtävä Forte-käsittely voi auttaa, mutta useimmiten sekään ei enää pysty auttamaan, jos männänrenkaat ovat oikein tiukasti juuttuneet.  

Forte-käsittelyssä vanhaan moottoriöljyyn lisäätään liuottavaa lisäainetta, ja moottorin annetaan käydä nämä aineet sisälläpuolisen tuntia, jolloin lisäaine irrottaa likaa kaikkialta. Töhnät valutetaan sitten vanhan öljyn mukana heti pois moottorista.  

Tuo puoli litraa tuhatta kilometriä kohti on monen valmistajan ilmoittama ns. normaalin öljynkulutuksen raja. Eihän se ole mitään normaalia, mutta ei sen takia kannata ryhtyä moottoria purkamaan. Ei muuta kuin edullista öljyä tavaratalosta, ja sitä koneeseen puoli litraa tuhannen kilometrin välein. Moottoriremontin hinnalla tuota vauhtia lisäilee öljyä niin monta vuotta, että autoasta alkaakin jo aika jättää aivan muista syistä.

Julkaistu: 21.4.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.