Tuulilasi

Vaihdelaatikkoöljy

Julkaistu: 30.12.2014

Kysymys:

Voiko todella olla, että vaihdelaatikoissa (tomaatti) käytettävä mineraaliöljyperusteinen öljy sisältää rikkiä vielä tällä vuosituhannella?Aiheuttaa huollon mukaan öljyssä olevan rikin aiheuttamaa korroosiota lootassa oleviin elektroniikka-antureihin.34F7

Näytä vastaus

Vastaus:

Voimansiirtoöljyjen paineenkestoa parantavien lisäaineiden oleellisena osana on rikki. Niinpä sitä on käytetty vaihteistoöljyissä pitkään ja ilmeisesti tullaan vielä pitkään käyttämäänkin. Lisäaineistus on tarpeen, jotta hammaspyörien pinnalla oleva voitelulle välttämätön voiteluöljykalvo kestäisi suurten moottoritehojen näihin pintoihin kohdostamat valtavan suuret paineet rikkoutumatta. Jos öljykalvo ei kestä, hampaiden pinnat kuluvat nopeasti rikki. Tästä syntyy paitsi aikaa myöten melua myös metallihiukkasia, jotka toimivat hiomatahnana laakereissa ja hammaspyörien välisessä kosketuksessa.

Mikäli oikein arvasin henkilöllisyytesi, sinä taidat tuntea nuo rikin sekä metallien ominaisuudet huomattavasti paremmin kuin minä, mutta yritetään silti antaa jonkinlainen vastaus. Tätä kun saattaa lukea joku muukin.

Rikin korvaaminen tässä käytössä on vaikeaa, eikä se ole tarpeellistakaan. Autonvalmistajilla on varmasti hyvin tiedossa, että rikin muodostamat yhdisteet saattavat syövyttää kupari- ja messinkiosia, joten haitat voidaan eliminoisa oikeilla materiaalivalinnoilla. Jos vaihteiston anturit eivät kestä voiteluaineiden lisäaineistusta, kysymys on siis valmistajan tahallisesta ja ilmeisesti kustannussyistä tekemästä valinnasta. 

Rikin yhdessä kondenssiveden kanssa aiheuttamaa happamoitumista ja syövyttävää vaikutusta voidaan kompensoida edullisella tavalla. Vaihdetaan riittävän usein öljyjä. Monet autonvalmistajat ilmoittavat, että voimansiirron öljy kestää koko auton käyttöiän. Kyllä, ainakin se kestää vaihtamatta voimansiirron käyttöiän. Siitä käyttöiästä tulee kuitenkin merkittävästi pitempi, jos niitä öljyjä vaihtaa aina välillä. Öljynvaihdon kustannus on muutamia kymppejä, koko vaihteiston osalta puhutaan tuhansista.