Apu

Miksi en hikoa enää kunnolla? Jumppaan ja lenkkeilen, mutta kainalotkaan eivät kastu – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 23.1.2022

Kysymys:

Olen 74-vuotias mies. En ole muutamaan vuoteen saanut hikeä pintaan. Tuskin kainalotkaan kostuvat, jos teen reippaan tunnin kävelylenkin tai puolentoista tunnin kuntosalijumpan. Olen harrastanut aktiivista liikuntaa lähes koko ikäni. Mistä johtuu, että en enää saa hikeä pintaan kuin saunassa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lämmönsäätelysi sentään pelaa, koska saunassa kohoaa hiki pintaan. Uskoisin, että iän myötä autonominen hermostokin ”laiskistuu” sen verran, ettei se toimi enää yhtä vireästi kuin nuorempana.

Jos sitten oiretta aletaan perata tauti­opin kautta, mieleen nousee kuin pulla­taikina ensimmäisenä kilpirauhasen vajaatoiminta, josta aiheutuu tosin paljon muutakin elämänmenon rytmiä hidastavaa. Asia on helppo tarkistaa vaivaamalla hiukan laboratoriota. Tulosten tulkinnassa muistutan siitä, että tutkimusten perusteella kilpirauhashormonia ei tarvitse ­iässäsi käyttää, jos TSH on alle 10 ja T4v paistattelee komeasti normaalialueella.

Fabryn tauti on perinnöllinen, X-kromo­somin kautta kulkeva sairaus. Siinä on kyse kehon rasva-aineita pilkkovan entsyymin alentuneesta tasosta, ­jolloin soluihin kertyy aineenvaihdunnan tuotteita, jotka häiritsevät solujen toimintaa. Oirekuvaan kuuluu hikoilun heikentyminen tai puuttuminen, jolloin rasituksen ja kuuman sieto kärsivät. Suomessa tautia sairastaa noin 70 potilasta. Taannoin Pohjanmaalta Vöyrin seudulta ­löydettiin tautirypäs. Fabryn tautiin on saatavilla entsyymikorvaushoitoa, mutta tuskin Sinulla tätä tautia on.

Hikoilun häiriöitä voi ilmetä paikallisesti autonomisen hermoston vaurioissa, esimerkiksi painevamman seurauksena, ja hermoston sairauksien, kuten aivovammojen ja -infarktien, yhteydessä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.