Tuulilasi

Uuden auton vahaaminen

Uuden auton vahaaminen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuinka kauan uuden auton maalipinnan tulisi kuivua, jotta sen voisi vahata? Olen kuullut, että maalipinta kestää kuivua useita kuukausia ennenkuin se on saavuttanut lopullisen kovuuden. Itselläni on uunituore saksalainen auto, joka on valmistunut kesäkuun alkupuolella. Haluaisin vahata sen ennen syksyn tuloa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Toki maalipinta kuivuu koko ajan, liuottimia haihtuu pitkään. Kovettuuhan betonikin kuulemma ensimmäiset tuhat vuotta! Käytännössä maalipinta kyllä kovettuu aika pian, mutta vahaamisvaroitus on tarpeen siksi, että uudessa autossa on saattanut olla kuljetusvaurioita, jotka on juuri luovutuspäivän aamuna korjattu ja maalattu.

Liian aikaisesta vahaamisesta ei ole hyötyä. Mielestäni voit vahata autosi jo kesän lopulla eli elokuussa täysin turvallisesti. Toki jos käytät ns. uuden auton vahaa, jossa on hiovia ja liuottavia aineksia tavallista vähemmän, vahaaminen tuskin aiheuttaa mitään vaurioitakaan, vaikka ryhtyisit hommiin aiemminkin. Parhaan suojan syyskeleihin saat kuitenkin vahaamalla autosi syyskuun loppupuolella.

Vahaus kannattaisi uusia kura- ja suolakaudella parin kuukauden välein. Vahaaminen kunnollisella eli hankausta vaativalla vahalla irrottaa maalipintaan jääneitä vahingollisia hiukkasia, jotka eivät ole irronneet pesussa. Samalla niiden jättämiin koloihin kerääntyy vahaa, joka suojaa pintaa eli estää ilman happea tunkeutumasta kolon kautta maalipinnan alle.

Julkaistu: 12.7.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.