Tuulilasi

Tuulilasin optiset virheet

Kysymys:

Kojelaudan yläosan heijastuminen ikävästi auton tuulilasiin antoi aiheen tutkia lasia tarkemmin. Lasissa on selviä “valuvikoja”, jotka vääristävät näkymää. Kuskin puolella vääristymät ovat vähäisempiä, mutta apumiehen puolella vääristymät ovat niin selviä, että sopivalta kohtaa katsoessa katukylttiä jää kyltin teksti arvailujen varaan. Normaaliliikenteessä suoraan ajettaessa vääristymiin ei paljoakaan kiinnitä huomiota, mutta oikealle käännettäessä ja katseen siirtyessä apumiehen puoleiselle puolelle lasia alkaa silmissä vilistä. Kun auton ajaan tiiliseinän lähelle ja katselee tiiliseinää tuulilasin läpi, näkyvät virheet selvästi, kuskin puolella näkymä aaltoilee lievästi ja apumiehen puolella valtavasti.

Kyse on uudesta autosta, joten täytynee kääntyä asiassa myyjäliikkeen puoleen. Mielestäni tässä olisi lasin vaihdon paikka, mutta olisi hyvä tietää mikälainen virhe lasissa pitää olla, ettei se täytä lasilta vaadittuja kriteereitä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Noita taittovirheitä on aika usein lasien reunoissa. Vaikka ne ovatkin ikäviä, välttäisin silti lasin vaihtamista, elleivät virheet ole aivan kamalia. Lasin vaihto ei koskaan paranna autoa, vanhan tiivisteen irrotuksen yhteydessä korin maalipinta tuppaa kärsimään, ja näin syntyy ruosteelle hyviä pesäpaikkoja.

Lasin optinen virhe haittaa, jos se on näkökentässä, mutta sen häiritsevyys on aika usein tulkintakysymys. Kannattaa keskustella myyjän kanssa, ja kannattaa myös katsella muiden samanlaisten autojen tuulilaseista, millaisia vääristymiä niissä on.

Julkaistu: 1.4.2014