Tuulilasi

Turbon jäähdyttäminen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Pitääkö nykyaikaisissa bensiini ja diesel turbomoottoreissa jäähdyttää turboa ajon jälkeen tyhjäkäynnillä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lähtökohtaisesti pitää. Jos koneella on vedätetty niin, että turbo loistaa punaisena, moottoria ei passaa tuosta tilanteesta sammuttaa heti ja noin vain. Jos sen tekee, jämpö johtuu mm. laakereihin, ja siellä oleva öljy palaa tuottaen karstaa. Tödennäköisesti tämä aiheuttaa voiteluun häiriöitä, jotka lyhentävät turbon ikää.

Käytännössä turbolla varustettu henkilöauto pääsee niin helpolla, ettei turbo normaalissa 80-100 km/h ajossa kovin paljon kuumene. Siltikin edes 10-20 sekunnin tyhjäkäynti tekee hyvää. Lämpö tasaantuu, ja voiteluöljyn kierto jäähdyttää laakerit.

Raskaat kuorma-autot ovat eri asia, niissä turbo on suurikokoinen, sen massa voi hyvinkin olla yli kymmenen kiloa. Tuollaisen murikan jäähtyminen ottaa enemmän aikaa. Jos täydellä rekalla pysähdytään mäen päällä olevaan kuppilaan, lain sallima yhden minuutin tyhjäkäyntiaika on paremminkin alakanttiin.

Julkaistu: 19.8.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.