Tuulilasi

toyotan ruostuvat mutterit

Tapio Ketonen

Kysymys:

Toyotani (Yaris) renkaiden mutterit vaihdettiin marraskuussa 2012 huollon yhteydessä.

Nyt kesärenkaiden vaihdon yhteydessä huomasin että muttereissa on ruostetta, mikä ei ainakaan näytä kivalta kiiltävässä mutterissa aluvanteiden kanssa. 

Soitin Toyota Kaivokselaan ja sovittiin että käyn näyttämässä. No, kävin näyttämässä, mutta huoltoasiantuntijan mukaan ne nyt ovat tämmöisiä ja jos ne vaihdetaan niin kohta ne kukkii taas eli ovat  ruosteessa. Eikä ruostuminen oikein olisi menossa takuun piikkiin, kun mutteri ajaa asiansa eli kiinnittää renkaan.

Otin yhteyttä Toyota Finlandiin ja Harry Valkeakari vastasi sieltä että Cleanerilla saa puhdistettua. Ihmettelen kyllä miten Cleaner palauttaa kiiltävän kromin ja kauanko se sitten kestää ruosteetta?

Jotenkin nämä vastaukset eivät tyydytä. Tiedän toisenkin Toyota-autoilian (Prius), jonka mutterit menivät juuri vaihtoon ruostumisen takia. Olivat olleet just 5kk käytössä Suomen talvessa.

Miksi Toyota “leikkii” (huonolaatuisilla) kromipintaisilla muttereilla? Onko todellakin niin ettei ulkonäöllä olekaan väliä? Muut asiakkaat ovat tyytyväisiä?

Mistä saisin siistit ja siistinä pysyvät mutterit jotka sopivat alumiinivanteisiin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Uskoisin, että tarvikeliikkeestä löytyy parempia muttereita kuin varaosatiskiltä. Ongelmana on ilmeisesti se, että mutterien kromaus on liian ohut, eikä kestä rengasliikkeen pulttipyssyjen ankaraa paukutusta. Niissä myös hylsyt ovat usein aika kuluneita, mikä lisää vaurioriskiä.

Uusien mutterien kanssa kannattaisi ryhtyä vaihtamaan itse pyörät ja sekä avata että kiristää mutterit käsin eli hyvin sopivalla avaimella. Kunnollinen kuusikulmainen hylsyavain ½ tuuman hylsyavainsarjaan, ja jos oikein tarkkoja ollaan, koon pitäisi kait olla 13/16" eli jotakin 20,8 mm. Käytännössä 21 mm avain toimii aivan yhtä hyvin. Tärkeintä olisi kiristää mutterit momenttiavaimella, jotta ne eivät mene liian kireälle. Silloin irrotuskin sujuu vaurioita tuottamatta.

Julkaistu: 3.5.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.