Tuulilasi

Toyotan moottoreiden öljymäärää kasvatettu

Tapio Ketonen

Kysymys:

S24:llä käydyissä keskusteluissa on tuotu esille että Toyotan 2000-2007 1,4 (4zz-fe) ja 1,6 (3zz-fe) moottoreissa öljymäärää olisi kasvatettu 3,7:stä 4,2 litraan. Pitääkö tieto paikkansa ja miksi määrää on kasvatettu? Maahantuojalta tai myyjäliikkeestä ei ole tiedotettu asiasta mitään. Joillekuille on kuulemma vaihdettu öljyn mittatikkuja lyhyempiin. Eikö öljyn ylitäyttäminen ole vaarallista katalysaattorille ja moottorin voitelulle ylipäätään? Onko moottorissa joku vika, vai mikä tässä on perimmäinen syy muutokselle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Maahantuojalta vahvistettiin, että tuollainen muutos on tehty. Syy siihen on ollut se, että on haluttu varmistaa öljyn riittävyys kaikissa tilanteissa. On huonompi homma, jos öljypumppu hörppää tyhjää. Voitelu jää silloin heikoksi. Ilmeisesti öljymäärää on alunperin jätetty turhan pieneksi.

Eräs etu suuremmasta öljymäärästä on, että suurempi öljymäärä säilyy pitempään voitelukykyisenä. Moottorien öljymäärää onkin lisätty, kun öljynvaihtovälejä on venytetty.

Öljyn ylitäyttäminen on vaarallista, jos öljyä laitetaan koneeseen niin paljon, että kampiakselin kaulat alkavat roiskia öljyä. Silloin sylintereihin roiskuu niin paljon öljyä, että männänrenkaat eivät ennätä pyyhkiä kaikkea pois. Tästä seuraa, että öjyä kulkeutuu liiaksi männärenkaiden ohi palotilan puolelle. Muutama sentti yli ylärajan ei kuitenkaan tähän vielä riitä.

Julkaistu: 2.5.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.