Tuulilasi

toimiiko lämmitys vai ei

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä tietää toimiiko lohkolämmitin ( lämpö ja virta taloyhtiön tolpasta) autossa kunnolla, eli mistä kohtaa autoa voi kokeilla onko lämmitystä tapahtunut asianmukaisesti, eli kulkeeko virta niin kuin pitää ja lämmittääkö se todellakin auton moottoria.

Nykyöljyillähän käynnistysääni ei kerro ainakaan täällä etelärannikon miedoissa pakkasissa yhtään mitään, ainahan se käyntiin hurahtaa. Ostin auton käytettynä ( vm. 2007 Astra) ja haluaisin tietää lämmitänkö tolpalla tyhjää. Koska en tunne autoa pidemmän ajan takaa, tälläinen mietityttää.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensimmäiseksi kannattaa tutkia, mitä se niinsanottu lohkolämmitin lämmittää. Jos se on kiinnitetty moottorin öljypohjaan, niin jo siitä tietää, että sillä lämmitetään tyhjää.

Moottorin lämmityksen tärkein tehtävä ei nykyään ole helpottaa käynnistystä vaan nopeuttaa sen lämpenemistä. Öljypohjan lämmittäminen ei tee oikein kumpaakaan. Jos autoon ei ole saatavissa sellaista lämmitintä, joka lämmittää jäähdytysnesteen, mielestäni öljypohjan lämmitintäkään ei kannata hankkia. Pelkkä sisälämmittimen pistoke riittää. Sisätiloja kannattaa lämmittää oman mukavuuden vuoksi.

Jos lämmitin on todellinen lohkolämmitin, eli sen vastus on moottorin jäähdytysnestetilassa, tai sitten lämmitin on kytketty letkuihin, silloin kannattaa kokeilla, lämpeneekö moottorin sylinterinkansi. Se on se tärkein lämmitettävä, ja lämpökin nousee sinne ensiksi.

Joihinkin autoihin lämmitin on asennettu alumiinilohkon kylkeen. Lämmittimen ja moottorin liitoskohtaan on asennettaessa sivelty lämmön johtumista parantavaa silikonirasvaa. Tällaisesta lämmittimestä on hieman apua, vaikkei se olekaan teholtaan oikean lohkolämmittimen veroinen. Monissa autoissa on ongelmana, ettei niissä ole kätevää asennuspaikkaa jäähdytysnestettä lämmittävälle lämmittimelle.

Julkaistu: 1.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.