Tuulilasi

Tankin suhina

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tuntuu olevan monenmoista mielipidettä siitä, kuuluuko auton polttoainetankin suhahtaa alipaineen takia, kun korkkia avataan?Moni sanoo, että tankissa ei saa olla yli-, tai alipainetta ja jos suhahahtaa on paineentasausjärjestelmässä tai huohotuksessa vikaa. En oikein usko tähän teoriaan, kun uudetkin autot tahtovat suhahtaa etenkin jos tankin avaa suoraan ajosta merkistä riippumatta. tarkoituksen mukaista alipainetta venttiili ohjattuna? liian hidas korvausilma järjestelmä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nykyisin polttonestejärjestelmissä on normaalitilassa eli ajon aikana pieni alipaine, koska polttonesteen haihtumisesta aiheutuvia hiilivetypäästöjä ympäristöön ei saisi syntyä.

Kun auto seisoo mahdollisesti lämpimässä paikassa, säiliössä oleva polttoneste, lähinnä bensiini, höyrystyy, ja säiliöön syntyy ylipainetta. Se päästetään purkautumaan moottorin imusarjaan aktiivihiilisäiliön kautta. Aktiivihiili kerää polttonestehöyryt ja päästää lävitseen puhdistunutta ilmaa. Kun moottori käynnistyy, säiliöön kerääntyneet polttonestehöyryt johdetaan imusarjaan ja edelleen moottorissa poltettaviksi.

Säiliö tarvitsee korvausilmaa, jolla korvataan moottoriin imetty polttoneste. Tätä varten järjestelmässä on myös korvausilmaventtiili, joka päästää ilmaa säiliöön mutta ei pois. Tämän venttiilin oikea toiminta on tärkeää. Vuonna 2002 meille sattui tilanne, jossa Peugeot 307:n bensiinisäiliöstä kuului kesken ajon kova poksahdus. Totesimme, että polttonestesäiliössä olevan pumpun kansi oli rikkoutunut, ja täyteen tankatun säiliön sisällöstä osa pääsi loiskumaan ulos. Asiasta kerrotaan tässä:

http://www.tuulilasi.fi/artikkelit/peugeotin-bensatankki-petti-kesken-ajon

Maahantuoja tutki auton ja selvitti, että syynä oli korvausilmaputken virheellinen asennus, jolloin se oli päässyt jäätymään tukkoon. Tämän seurauksena säiliöön oli tullut niin voimakas alipaine, että se painoi säiliötä kasaan. Tämä johti lopulta bensiinipumpun kannen rikkoutumiseen.

Julkaistu: 30.6.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.