Apu

Natriumarvoni on matala ja ruokavalioni on vähäsuolainen – Toiminko oikein? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 7.9.2021

Kysymys:

Olen 72-vuotias nainen. Huoleni ovat veren alhainen natrium ja sydän. Verenpainelääkkeenä on ollut neljä vuotta Losartan kaksi kertaa päivässä, jolla paine on hyvä. Na oli viimeksi 128, vuosi sitten 137. Kalium ja muut kokeet olivat normaalit. Voiko matala Na-arvo johtua lääkkeestä, iästä tai sydämestä? Kuvissa sydän on hieman suurentunut, ja sydänfilmissä vasemman kammion seinämä vaikutti hieman paksuuntuneelta (LVH). Neljä vuotta sitten ultraäänessä kammioiden väliseinässä näkyi paksuuntumista. Miten alhaisen Na-­arvon ja LVH:n kanssa pitää elää? Syön terveellisesti ja olen normaalipainoinen. Käytän enimmäkseen Pansuolaa, jossa on puolet vähemmän natriumia. Nukun yleensä hyvin. Liikun ja harrastan. Minkälaisesta rasituksesta sydän tykkää ja mitä kestää? Onko RR-lääke hyvä ottaa aamuin ja illoin vai aamulla? Olen hoitanut asioitani terveyskeskuksessa netin kautta ja puhelimitse, ja lähes joka kerta on eri lääkäri. Vastaanotolle ei pääse. Olisiko varattava aika sisätautilääkärille? Googlen mukaan LVH ennustaa äkkikuolemaa!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvien kysymystesi motoksi sopii fakiiri Kronblomin hokema ”Suolaa, ­suolaa, enemmän suolaa”. Se tuo mieleen talonpojan tappolinjan ja ennätyksiin yltäneen sydäntautikuolleisuutemme. Koska suolalla on siinä osansa, en pidä slogania onnistuneena.

Juhlapuheissa perusterveydenhuollon vahvistaminen komeilee kärjessä. Sen tappolinjasta on tehtävä loppu. Terveydenhuollon perusyksikkö on terveyskeskus laajan toimenkuvan yleislääkäreineen. Sellaisessa olen työurani tehnyt ja sellaista puolustan henkeen ja vereen. Sinua tulisi hoitaa terveyskeskuksessa oma lääkäri, joka tarvittaessa konsultoi erikoislääkäriä.

Na on veriplasman pääasiallinen suola. Sen liiallinen saanti yhdistyy korkeaan verenpaineeseen. Na:n yleisin viiteväli on 135–145 mmol/l. Pitoisuuteen vaikuttavat elimistön vesimäärä ja munuaisten säätelemä natriumin ja veden erittyminen virtsaan. Vanhemmilla arvo on yleisesti 130–135, enkä sen vuoksi korviani lotkauta. Joskus siedän syyn, kuten nesteenpoistajien käytön. Jos lukema laskee alle 125:n, siihen on puututtava.

Matala natrium ei aiheudu siitä, että sitä saisi ruoasta liian vähän, vaan ongelma on päinvastainen. Na hupenee vain, jos sitä menetetään (ripuli tai oksentelu) tai vettä on elimistössä liikaa. Vedenjuonnilla natrium ei yleensä laske, ellei mennä mahdottomuuksiin: litratolkulla ja nopeasti, jolloin uhkaa vesimyrkytys. Tällöin Na laskee, jolloin neste karkaa verenkierrosta kudoksiin, kuten aivoihin.

Na:n laskuun johtavan veden liiallisen kertymän syy liittyy yleensä vesihormoniin (ADH), joka vähentää veden erittymistä munuaisissa. ADH:ta erittyy liikaa muun muassa munuaistaudeissa ja sydämen vajaatoiminnassa. Olen nähnyt, että nestelastissa sinnittelevälle sydänpotilaalle syötetään suolaa. Tässä ei ole järkeä, sillä Na korjaantuu nestettä poistamalla.

Muutamat lääkkeet voivat laskea natriumia. Tällaisia ovat jotkin epilepsia- ja masennuslääkkeet sekä solunsalpaajat. Nesteenpoistoon käytettävä tiatsidi voi laskea natriumia (Na:n poisto on mekanismi). Käyttämäsi Losartan voi joskus laskea natriumia, mutta syytä tähän ei tunneta. Lääkärisi voi kokeilla valmisteen vaihtoa. Varmista kuitenkin, oliko matala Na tilapäislöydös. Losartanin vaikutus ei yllä vuorokaudeksi, joten sitä on parempi käyttää kaksi kertaa päivässä.

Korkea verenpaine kasvattaa vasemman kammion seinämää, mikä arvioidaan luotettavimmin ultraäänellä. Rtg-kuva ja sydänfilmi antavat rajatapauksissa vain viitteellisen kuvan. Jos Virénin Lassen sydäntä olisi huippuaikana arvioitu vain kuvan perusteella, hänet oli varmaan toimitettu sydänosastolle. Esitietoja ja aistinvaraisia tutkimuksia ei voi ohittaa!

Elät juuri kuten pitää. Verenpaineesi on normaali, eikä sydämessäsi taida olla suurta vikaa. Vain merkittävä LVH yhdistyy kuolemanvaaraan. Pansuolaa voit käyttää, kunhan et annostele sitä puolta enemmän kuin tavallista. Olet oikeassa: vaikka natrium on hivenen alakanttiin, sitä ei pidä lisätä ravintoon. En näe syytä sille, mikset voisi liikkua ja harrastaa normaalisti. Oma lääkäri Sinun tulee saada terveyskeskuksesta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.