Tuulilasi

Stop-merkin tarkka tulkinta

Julkaistu: 30.5.2007

Kysymys:

STOP-liikennemerkki. Jos ajat autolla jonossa stop-liikennemerkillä varustettuun risteykseen, niin kuuluuko siinä merkin kohdalla kaikkien autojen pysähtyä vuorollaan kokonaan vai riittääkö, että ensimmäinen auto pysähtyy ja muut perässä olijat saavat mennä pysähtymättä merkin ohi? (edellyttäen tietenkin, että ei muuta liikennettä ole näkyvissä)

Muistaakseni silloin kun itse olin autokoulussa(yli 16v.sitte)kyllä opetettiin, että kaikki pysähtyy vuorollaan aina, jonossa tai yksin ollessa. Tuli tuossa taas väittely aiheesta ja mulle jopa sanottiin, että eräässä nimeltä mainitsemattomassa autokoulussa opettaja opettaa uusia autoilijoita niin, että kun ensimmäinen pysähtyy niin se riittää kun on jossain kohtaa takana jonossa joutunut myös pysähtymään vaikka ei ihan merkin kohdalla!?

Eli kuis se nykyään on? Onko stop-merkki pysähtymispakko vaiko pelkkä varoitusmerkki väistämis velvollisuudesta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pykälät eivät ole oleellisesti muuttuneet. Seuraavassa lainauksena se, mitä Tieliikenneasetus sanoo liikennemerkistä 232 eli pakollinen pysäyttäminen:

Merkillä osoitetaan, että risteykseen tai tielle tuleva ajoneuvo on aina pysäytettävä pysäytysviivan kohdalle. Missä pysäytysviivaa ei ole, ajoneuvo on pysäytettävä välittömästi ennen risteävää tietä sellaiseen kohtaan, josta on mahdollisimman hyvä näkemä risteävälle tielle. Merkki osoittaa myös, että ajoneuvon on väistettävä ajoneuvoja ja raitiovaunuja, jotka saapuvat risteykseen risteävältä tieltä tai etuajo-oikeutetulta suunnalta. Liikenneympyrässä merkillä osoitetaan, että liikenneympyrään tuleva ajoneuvo on pysäytettävä ja sen on väistettävä liikenneympyrää käyttäviä ajoneuvoja ja raitiovaunuja. Rautatien tasoristeyksessä merkillä osoitetaan, että ajoneuvo on ennen tasoristeyksen ylittämistä pysäytettävä merkin kohdalle.

Stop-merkin tarkoitus on varmistaa, että ajoneuvo pysäytetään ennen risteykseen ajoa, jotta vaarallisessa paikassa ei ajettaisi etuajo-oikeutettua tietä ajavan alle. Jos pystyy taaempaa varmistumaan siitä, että tie on vapaa, niin edellä lainatun tekstin perusteella voi siis pysähtyä muuallakin, jos valkoista poikkiviivaa ei ole, tai sitä ei näy. Pykälän maininta pysäytysviivasta osoittaa kuitenkin selvästi paikan, jossa pitää pysähtyä. Tuskin kuitenkaan poliisi sakottaa, jos pysähtyykin viisi metriä ennen viivaa.