Terveys ja hyvinvointi
Sopiiko punajuuri diabeetikolle, vai onko siinä liikaa sokeria? Entä etikkapunajuuri?
2Kommenttia
Julkaistu 2.5.2023
Apu

Kysymys:

Luin jostain, että punajuuri ei sovi diabeetikoille sen sisältämän sokerin takia. Teen aamuisin mehua, jossa on myös tuoretta punajuurta. Enkö siis saisi tarjota sitä miehelleni, joka on diabeetikko? Tämä ihmetyttää, koska porkkanassa on yhtä lailla sokeria.

Vastaus:

Nyt on tullut väärää tietoa luetuksi. Tuoreessa punajuuressa on hiilihydraatteja 8 grammaa 100 grammassa. Ja aivan kuten toteat, porkkanassakin on hiilihydraatteja 6 g / 100 g. Molempien juuresten hiilihydraatit ovat pääasiassa sokereita eli glukoosia, sakkarooseja ja fruktoosia.

Myös marjat ja hedelmät sisältävät luontaisia sokereita. Esimerkiksi mustaherukassa, mustikassa ja puolukassa on hiilihydraatteja (sokereita) 9–10 g / 100 g. ­Vertailun vuoksi perunassa on hiilihydraatteja (tärkkelystä) 13 g / 100 g, riisissä 18 g / 100 g, sekaleivässä 47 g / 100 g ja maustetussa jogurtissa noin 10 g / 100 g.

Kun punajuurta vertaa näihin tavanomaisiin ruokiin, sitä ei voi pitää ongelmana. Punajuuri on myös hyvä folaatin eli B9-vitamiinin lähde.

Maustetuissa eli etikoiduissa punajuurissa mausteliemeen on lisätty melko ­runsaasti sokeria suolan ja etikan ohella. Liemi jätetään kuitenkin lähes aina käyttämättä, eivätkä punajuuret ime itseensä suuria määriä sokeria liemestä. Fineli.fi­-­tietokannan mukaan sokerin määrä ei ole etikkapunajuuressa suurempi kuin tuoreessa punajuuressa.

Pitkän säilytysajan kuluessa etikkapunajuuren folaattipitoisuus kuitenkin laskee, ja folaatista on jäljellä noin 25 prosenttia tuoreen punajuuren määrästä. Pitkä vesisäilytys liuottaa siis folaattia.

Punajuurimehun sokerimäärä vastaa porkkanamehua tai hedelmistä tehtyjä tavanomaisia tuoremehuja. Kaupallisissa punajuurimehuissa on sokeria 7–10 g / 100 g­, samoin porkkanamehussa. Kotona tehdyn mehun sokeripitoisuus lienee suurin piirtein sama, jos mehuun ei lisätä sokeria.

Kaikkien mehujen käytössä kannattaa pitää kohtuus. Pieni päivittäinen lasillinen punajuurimehua tai muuta vihannes-, hedelmä- tai marjamehua sopii diabeetikon ruokavalioon. Lasillisesta tulee sokereita eli hiilihydraatteja 15–20 grammaa. Se on noin 5–10 prosenttia ­keskimääräisestä suomalaisesta hiilihydraattien päivittäissaannista, joka on noin 200–300 grammaa.

Kaikki hiilihydraatit nostavat verensokeria diabeetikoilla ja terveillä. Luontaisesti sokeria sisältävät kasvit ja hedelmät eivät kuitenkaan ole epäterveellisiä diabeetikolle, sillä niillä on lukuisia hyviä terveysvaikutuksia.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.