Apu

Minulla on sappihappojen imeytymishäiriö ja lääkkeenä Colestyramin – Voiko vaiva parantua? – Apu-klinikka

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 2.3.2021

Kysymys:

Minulla on todettu sappihappojen imeytymishäiriö. Lääkkeenä on Colestyramin. Voiko vaivasta parantua vai käytänkö lopun ikääni tuota ­lääkettä? Oireet alkoivat, kun sappirakko poistettiin vuonna 2014. Kärsin myös ahdistuneisuudesta ja masen­nuksesta, jotka ovat kuulemma yleisiä tämän sairauden kanssa. Nyt on taas kauheaa jomotusta alaselässä ja ylä­vatsassa. Vatsa on kuin kaasupallo. Välillä alavatsassa vihlaisee vasemmalla puolella niin, että ei pysty liik­kumaan. On ihan kuin puukon isku. Onko aihetta epäillä jotain muutakin? Missä vika?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sappihapporipulilla tarkoitetaan liian suuren sappihappomäärän aiheuttamaa ja ripuliin johtavaa ärsytystä paksusuolessa. Soitin jälleen Kuopioon, jossa gastroenterologi Markku Pajala vahvisti tilan olevan melko yleinen sappirakon poistoleikkauksen läpikäyneillä.

Pitkittyneen ripulin muita yleisempiä syitä ovat tulehdukselliset suolistosairaudet eli IBD (colitis ulcerosa, Crohnin tauti) ja mikroskooppinen koliitti. Sappihapot syntyvät maksassa, josta ne erittyvät sappiteihin ja ohutsuoleen. Siellä ne sitoutuvat ravinnon rasva­happoihin.

Vapaat sappihapot jatkavat kulkuaan ohutsuolessa. Osa niistä voi imeytyä vain ohutsuolen loppupäässä. Imeytyminen häiriintyy, jos ohutsuolen loppuosa on poistettu tai siinä on vaikea tulehdus, sädevaurio tai kertymäsairaus. Sappirakon poisto saa sappihapot valumaan jatkuvasti suoleen ja voi johtaa häiriöön sappihappokierrossa.

Myös diabeteslääke metformiini voi aiheuttaa ripulia. Tila voidaan diagnosoida mittaamalla isotooppilaboratoriossa radioaktiivisesti merkityn tauriinin säilymistä kehossa tai yksinkertaisemmin tekemällä hoito­kokeilu sappihappoja sitovalla kolestyramiinilla. Valitettavasti sen saannissa on ilmennyt vaikeuksia.

Jos oireita on lääkityksestä huolimatta, pitää ruoansulatuskanava tutkia, jos sitä ei ole hiljan tehty. Mitä tulee masennukseen, sitä provosoi todella surkea ruokavalio. Haiman paha vajaatoiminta saa aikaan imeytymishäiriön. Erityisesti ­tryptofaanin puute masentaa. Sappihappo­ripuli ei johda tällaiseen.

Yleisesti kuitenkin sanonta ”hyvä ruoka, parempi mieli” pitää laajakatseisesti kutinsa. Toisaalta jatkuvasti löysät housuissa ei ole kovin mieltä ylentävää. En kykene ennustamaan vaivasi jatkoa. Aika sen näyttää. Toivottavasti kolestyramiinia riittää.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.