Apu

Kannattaako hankkia sähköinen työpöytä ja tehdä töitä seisten? Vai onko satulatuoli parempi? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 29.11.2022

Kysymys:

Mietin sähköisesti säädettävän työpöydän hankkimista. Onko toimistotyötä oikeasti parempi tehdä seisten kuin hyvin säädetyssä työtuolissa istuen? Vai kannattaisiko hankkia satulatuoli, jota pidettiin yhteen työergonomian huippuna?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mikään asento ei ole hyvä, jos siinä könöttää liian pitkään. Olipa työasento mikä hyvänsä, on tärkeä ottaa huomioon kaksi asiaa, nimittäin tauottaminen ja ergonomia. Pitkäkestoinen työskentely paikoillaan rasittaa tuki- ja liikuntaelimistöä riippumatta siitä, mikä asento on. Siksi tärkeämpää olisi kiinnittää huomiota säännölliseen työasentojen vaihteluun, työn tauottamiseen ja taukoliikuntaan. Hyvä ergonomia on monen tekijän summa, eikä ergonomia rajoitu ainoastaan työpisteeseen, vaan myös työstä ja arjesta palautumisella ja yöunella on ­ratkaiseva vaikutus työssä jaksamiseen.

On hankala antaa varmaa vastausta siihen, mikä mainituista on paras työasento. Todennäköisesti se ei ole istuminen säädetyssä työtuolissa päivät läpeensä. Satulatuoli voi olla jollekin hyvä ratkaisu, kunhan tuolissa istutaan oikein ja satulatuoli on säädetty työpöydän kanssa oikealle korkeudelle. Seisominen taas rasittaa selkää, jalkoja ja lonkkia, joten koko päivän seisominen näyttöpäätetyössä ei ole suositeltavaa. Karkeana suuntaviivana voi suositella, että puolet työajasta voi seistä ja puolet istua.

Sähköisesti säädettävä työpöytä mahdollistaa hyvän työasennon sekä istuessa että seistessä. Kysyjälle voisi suositella istumisen ja seisomisen vuorottamista. On makuasia, hankkiiko tuoliksi perinteisen tuolin vai satulatuolin. Suosittelen kokeilemaan rohkeasti eri tuolivaihto­ehtoja ja ehdottomasti myös taukoaktiviteetteja kropan vetreyttämiseksi työpäivän lomassa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.