Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Saanko ruokamyrkytyksen, jos säilytän keitettyä riisiä ja syön sitä myöhemmin? – Näin pelotellaan

Kuvat Adobe Stock
21.2.2024 Apu
Kysymys

Saako keitettyä riisiä syödä vielä seuraavana päivänä? Näin netissä videon, jossa väitettiin, että suurin piirtein sydän pysähtyy, jos näin tekee. Onko totta, että keitetty riisi pilaantuu todella nopeasti verrattuna muihin ruokiin?

Vastaus
Vastaaja Reijo Laatikainen
Ravitsemusterapeutti

Keitetyssä riisissä piilee tosiaan ruokamyrkytyksen vaara, jos aterialta yli jääneen riisin viilentäminen epäonnistuu tai riisiä säilytetään liian pitkään lämpimässä esimerkiksi buffetpöydässä. Riisissä lienee luonnostaan useammin ja enemmän Bacillus cereus -bakteerin itiöitä kuin muissa viljoissa. Siksi riisiin liittyy suurempi ruokamyrkytysriski kuin muihin viljoihin.

Ruokamyrkytyksen vaaran syy ovat nimenomaan Bacillus cereus -bakteerit. Ne ovat itiöllisiä bakteereja, joita esiintyy yleisesti ihmisten ja eläinten suolistossa sekä pieninä pitoisuuksina elintarvikkeissa, esimerkiksi viljassa, lihassa, kasviksissa ja maidossa.

Bacillus cereus -bakteeri pystyy rakentamaan sisäänsä kuivuutta, lämpöä ja säteilyä paremmin kestävän muodon, itiön. Itiöt voivat säilyä vuosia kantaja-aineessaan, kuten kypsentämättömässä riisissä. Itiömuoto ei ole aineenvaihdunnallisesti aktiivinen, mutta bakteeri aktivoituu sopivissa oloissa eli riittävässä lämmössä ja kosteudessa. Siten riisin keittäminen laukaisee prosessin, joka voi pitkään kestäessään kerryttää riisiin runsaasti aktiivisia bakteereja. Ne puolestaan tuottavat toksiineja ja saavat aikaan ruokamyrkytyksen oireet.

Ruokaviraston nettisivuilla kuvataan kymmeniä tämän bakteerin aiheuttamia ruokamyrkytyksiä viime vuosikymmeniltä. Myrkytyksiä on tullut riisin lisäksi muun muassa kurkusta, kiinankaalista, muista kasviksista, mausteista, pastasalaatista, lihakeitosta ja simpukoista. Näissä tapauksissa on lähes aina kyse siitä, että ruoan jäähdyttäminen valmistuksen jälkeen tai säilytys kylmässä on epäonnistunut, eli ruoka on ollut liian pitkään liian lämpimässä.

Käytännön neuvo on, että riisi kannattaa siirtää kylmään mahdollisimman nopeasti keittämisen ja syömisen jälkeen. Seuraavana päivänä riisiä voi syödä, jos se on viilennetty kypsentämisen jälkeen nopeasti jääkaappilämpötilaan. Jos riisi unohtuu pitkäksi aikaa keittiöön lämpimään, lienee turvallisinta heittää se pois. Jos on syönyt riisiä vuosikaudet ilman mitään vatsaoireita, nettivideot eivät tee siitä haitallisempaa kuin ennenkään. Riisiä kannattaa lämmittää uudelleen vain kerran. Ruokamyrkytysriskiä lukuun ottamatta keitetyn riisin syöminen seuraavana päivänä ei aiheuta mitään erityistä muuta vaaraa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Pippa Laukka, yleislääketiede ja hyvinvointi
  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt