Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Ruokahalu ja makuaisti kadoksissa – Mitä tehdä, kun paino on laskenut kymmeniä kiloja?

Kuvat Adobe Stock
12.7.2025 Apu
Kysymys

Painoin muutama vuosi sitten lähes 80 kiloa, nyt tuskin 50. Olen käynyt tutkimuksissa, niellyt letkua ja ollut kuvattavana donitsissa, mutta mitään hälyttävää ei ole löytynyt. Se on tietysti hyvä sinänsä. Ongelma on, että minulla ei ole yhtään ruokahalua eikä myöskään makuaistia. Pitäisi syödä pieniä annoksia pitkin päivää, mutta syöminen ei vain kiinnosta. Anoreksia ei liene syynä, sillä haluaisin todella syödä. Proteiinia olen yrittänyt tankata niin paljon kuin mahdollista. Liikunta on valitettavan vähäistä. Olenko menettänyt makuaistini kokonaan? Koronaa en ole sairastanut, ja hajuaisti on turhankin tarkka. Olen 74-vuotias.

Vastaus
Vastaaja Pippa Laukka

Kysymyksesi ei ole vain lääketieteellinen, vaan se liittyy keskeisesti elämänlaatuun. Ruoka ei ole ihmiselle vain ravintoa, vaan myös nautintoa, lohtua ja elämäniloa. Kyse ei siis ole vähäpätöisestä asiasta, kun ruokahalu katoaa ja makuaisti on poissa.

Olet käynyt läpi keskeiset tutkimukset, eikä mitään vakavaa ole löytynyt. Tämä on rauhoittava lähtökohta. Silti painonlaskusi on suuri ja huolestuttava. Se viittaa jo vaikeaan aliravitsemukseen. Tämä voi itsessään aiheuttaa ruokahalun hiipumista, sillä elimistön kyky säädellä nälkähormoneja, kuten greliiniä ja leptiiniä, voi häiriintyä. Aliravitsemus johtaa lihasmassan hupenemiseen ja hidastaa aineenvaihduntaa, mikä vähentää syömishalua entisestään. Syntyy noidankehä, joka vaatii aktiivista katkaisemista.

Makuaistin katoaminen tekee tilanteesta erityisen haastavan. Täydellinen makujen katoaminen ja ruokahalun menettäminen viittaavat siihen, ettei kyse ole pelkästään tavallisesta ikääntymiseen liittyvästä muutoksesta. Hajuaisti ja makuaisti toimivat yhdessä tiiviimmin kuin usein ymmärretään. Lääkärin näkökulmasta ne ovat eri aistijärjestelmiä, mutta aivot yhdistävät niiden tuottaman tiedon yhdeksi elämykseksi. Kun syömme, ruoan aromit nousevat suun takaa nenän kautta hajuepiteeliin. Tämä ilmiö, retronasaalinen haju, tuo makukokemukseen syvyyttä ja monikerroksisuutta.

Ilman hajuaistia maku jää latteaksi. Kielessä on vain muutamia perusmakujen reseptoreita: makea, suolainen, hapan, karvas ja umami. Esimerkiksi kanelin ja vasta jauhetun kahvin tunnistaminen perustuu lähes kokonaan hajuaistiin. Tämän vuoksi flunssassa kaikki maistuu samalta, vaikka makuaisti olisikin tallella. Ruoanlaitossa hajuaistin rooli on valtava. Kokki tietää, että maustaminen on myös nenän herättämistä. Hajun ja maun liitto synnyttää elämyksen, jota kutsumme hyväksi ruoaksi.

Ruokahalun katoaminen voi liittyä myös matalaan mielialaan. Se ei kuitenkaan johdu vain mielialasta tai tunteista, mutta ei myöskään pelkästään kehon muutoksista. Se on molempien yhteinen häiriö. Keho voi olla uupunut tai aliravittu, jolloin aivot eivät saa oikeita viestejä nälästä. Keho ja mieli vaikuttavat toisiinsa, ja siksi molemmat on otettava huomioon, kun ruokahalua pyritään palauttamaan.

Olet yrittänyt tankata proteiinia, mikä on erinomainen valinta. Pyydä lähete ravitsemusterapeutille tai geriatrille. Tarvittaessa voidaan aloittaa ravitsemuksellisesti täydennetty juomahoito eli käyttää niin sanottuja tehoravintovalmisteita, joissa on riittävästi energiaa, proteiinia ja hivenaineita. Ruokahalun palauttaminen alkaa siitä, että keho saa voimaa ja mieli alkaa kiinnostua ruoasta uudelleen. Silloin keho jaksaa taas liikkuakin paremmin.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Pippa Laukka, yleislääketiede ja hyvinvointi
  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt