Tuulilasi

RS

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitähän mahtaa tarkoittaa kun wv.n 2,0 TSI koneessa on kaksi erillistä bensan ruiskutusjärjestelmää samassa koneessa ? Eli suora ja epäsuoraruiskutus.Tai näin olin ymmärtäväni. Mitähä hyötyä tuosta on?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olisi tosiaan mielenkiintoinen rakenne. TSI-moottoreissa ei kuitenkaan ole kuin pelkkä bensiinin suorasuihkutus.

KORJAUS

Tulipa kirjoitettua aivan tyhmiä, mutta enpä tosiaan tiennyt tuosta EA888-moottorista. Kiitoksia vain Jarkko Matikaiselle oikeasta tiedosta. Elikkä on siinä sittenkin kaksi erillistä suihkutusjärjestelmää. Volkswagen ja myös Skoda ovat olleet aika hiljaa asiasta. Kyllähän tuo tieto sitten tarkkaan lukien löytyi Skoda RS:n tekniikkatiedoista, siellä lukee: combined (direct and port) injection, eli yhdistetty (suora ja imukanava) suihkutus.

Kun asiaa tarkemmin tuumii, niin onhan se aika järkeenkäypää. Kun ajetaan kevellä kaasulla, sylintereihin virtaa hyvin vähän ilmaa. Kunnollinen seoksenmuodostus edellyttäisi, että ilma pyörteilisi palotilassa voimakkaasti, silloin bensiini sekoittuisi ilmaan. Pieni virtaus ei saa aikaan kunnollista pyörteilyä. Kun bensiini suihkutetaan ilman joukkoon jo ennen imuventtiiliä, sekoittuminen tapahtuu paljon tehokkaammin. Ilmeisesti suorasuihkutusmoottorien ongelmalliset pienhiukkaspäästöt johtuvat juuri tuosta vajavaisesta sekoittumisesta.

Täydellä teholla ilmaa tunkee koneeseen oikein kunnolla, joten silloin sekoittuminen ei ole ongelma, eikä siinä vaiheessa mitata mitään päästöjä eikä kulutuksia. Pakoputkesta saa tulla vaikka ketunmyrkkyä. Kuten joku VAG-areenan keskustelija tuon Jarkon lainauksen mukaan totesi, hävettävää on kulutusmittaussyklin keksijöillä.

Hävettävää on toki minullakin.En ole lukenut Skodan teknisiä tietoja, mutta eipä meillä niitä liene kunnolla lukenut kukaan muukaan. Olisi tietenkin pitänyt tutkia VAGareenaa, mutta en osannut epäillä, että VW käyttäisi noin katalaa keinoa päästövaatimusten kiertämiseen. Aluksihan ajatus tuntuu täysin hölmöläisten hommalta.

Julkaistu: 24.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.