Tuulilasi

Renkaiden pyörimissuunta

Tapio Ketonen

Kysymys:

Aina tähän vuoden aikaan kaikki palstat ja lehdet ovat täynnä erinäisiä vinkkejä ja muista listoja talvirenkaiden vaihdosta, mutta harvemmin on mainintaa pyörimissuunnasta. Onko koskaan testattu renkaiden toimivuutta jos asentaa pyörät vahingossa väärään pyörimissuuntaan? Tuli mieleen, kun asentelin kesällä perheeseen tulleeseen autoon talvirenkaita, joista perinteisesti kaksi oli kuluneemmat ja toiset paremmlla pinnalla. Siinä sitten lajittelin paremmat taakse ja kuluneemmat eteen, mutta pyörimissuunnat oli pielessä…. eli asennettu aikoinaan väärin tai jokin sekasetti. Samaa merkkiä ja mallia ovat kuitenkin, paistopäivää en huomannut katsoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pidon kannalta talvirenkaiden pyörimissuunnalla ei ole kovin suurta merkitystä. Kesärenkaissa tilanne on joissakin kuviomalleissa toinen, sillä voimakkaasti V-muotoinen kuvio poistaa tehokkaammin vettä, kun kuvion terävä keskiosa pyörähtää ensiksi tietä vasten. Toki talvirenkaissakin loskakelissä tilanne on sama, terävä kärki edellä tiehen osuva V-kuvio poistaa loskaa hieman paremmin.

V-kuvioinen talvirengas on suunniteltu pitämään nimenomaan oikein päin pyöriessään. Renkaan sivuissa olevien pyörimissuuntanuolten pitäisi auttaa asentamaan rengas oikein vanteelle ja myös pyörien asentamista oikein päin autoon.

Pyörimissuunnan vaihtaminen nopeuttaa renkaan kulumista. Pintakuvio kuluu aina hieman vinoksi, tämän voi kokeilla kädellä. Tiehen ensiksi osuva kuvion reuna tuntuu terävämmältä. Kun pyörimissuunta vaihtuu, kuviopalan vinouskin vaihtuu, ja tämä nopeuttaa hieman kulumista.

Nastarenkaiden pyörimissuunta on parasta pitää ennallaan, vaikka renkaat olisivat lipsahtaneet alkujaan pyörimään väärin päin. Pyörimissuunnan vaihtaminen voi saada nastat löystymään nopeammin.

Julkaistu: 21.10.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.