Tuulilasi

Rengaspainevalvonnasta

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tänään oli uutinen, että suuri viisas Trafi seuraa ruotsia uusien autojen renkaiden painevahdeista. Ts. toiseen rengaskertaan ei vaadita paineantureita. Kyseessähän on pahimmillaan suuri kustannuserä, on puhuttu jopa 700 e rengaskerta. Ajatten nyt vanhaa autoa, jolla ajetaan vähän, ne vähänkin kilometrit jakaantuvat kaksille renkaille. Vahdit eivät välttämättä kestä koko rengaskerran käyttöikää. Ko. uutinen herätti vain lisäkysymyksiä. Ja nyt kysymyksiin:

1. Onko katsastuksessa toimittava?

2. Täytyykö ostaa auto jonka voi katsastaa joko keväällä tai syksyllä ( voi valita alle renkaat joissa ei ole antureita)?

3. Onko tässäkään hommassa mitään järkeä (määrätään siis puolittainen pakko)?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mikäli oikein ymmärsin tuon liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteen, se käytännössä tarkoittaa, että autoissa pitää olla rengaspainevalvonta ensirekistetöinnin aikaan, mutta sen jälkeen se ei enää ole pakollinen. Ratkaisu on suomalaisten virkamiesten tekemäksi harvinaisen järkevä. Jos autossa on passiivinen rengaspainevalvonta, joka perustuu eri pyörien pyörimisnopeuksien tarkkailuun, sehän toimii mainiosti millä renkailla ja pyörillä tahansa. Jos järjestelmä käyttää pyöräkohtaisia paineantureita, sen toiminnassa pitäminen voi olla hyvinkin arvokasta.

Aikoinaan Renault Lagunan kakkospolvessa oli alkuvaiheessa tuollainen paineantureilla toimiva järjestelmä. Se oli erinomainen rahantekoautomaatti merkkikorjaamoille. Jos pyörät vaihdettiin edestä taakse, järjestelmä oli käytävä korjaamolla päivittämässä. Muuten kojelaudassa paistoi vääristä paineista varoittava merkkivalo. Renault luopui tästä asiakkaita ärsyttäneestä järjestelmästä hyvin pian.

Auto katsastetaan ensimmäisen kerran kolmivuotiaana. Tässä vaiheessa ei enää edellytetä painevalvontajärjestelmää, joten katsastuksessa sitä ei tarvita. Luopuminen kalliista ja likimain tarpeettomasta järjestelmästä on järkevä ratkaisu. Parempi näin kuin alkuperäisen suunnitelman mukainen täyspakko. Nythän sitä pakkoa ei käytännössä ole lainkaan.

Julkaistu: 9.9.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.