Apu

Raastava polvikipu juontaa pohkeeseen ja jalkapohjaan asti – Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 12.4.2020

Kysymys:

Olen 38-vuotias nainen ja teen pääsääntöisesti seisomatyötä. Lenkkeilen paljon. Viime aikoina oikeaa polveani on alkanut särkeä, kun se rasittuu. Olen yrittänyt venytellä kaikin keinoin. Välillä kipu menee aika kovaksi. On tutkittu, ettei polvessa ole vettä. Välillä kipu juontaa pohkeeseen ja jalkapohjaan asti. Särky on suorastaan raastavaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

No nyt saamme vertaistukea, sillä oikea polvi on vaivannut minullakin juostessa puolen vuoden ajan. Kilometrejä on toki kertynyt enemmän, sillä olen ohittanut jo 65 vuoden rajapyykin.

Ilokseni luen, että olet paljon jalan varassa, mikä koituu ihmisen terveydeksi. Tällä perusteella tohdin olettaa, ettei elopainosi voi olla kovin tuhti. Sellainen voisi rasittaa niveltä ja sitä ympäröiviä rakenteita.

Nivel voi ihmetellä äkkinäistä ja tavallisesta poikkeavaa rasitusta. Tällöin se tavallaan ”liikakuumenee”, jolloin luonto järjestää korjaavan toimenpiteen eli nivelen voitelun. Polvessa ei ole vettä, vaan hyvin voitelevaa öljyä.

Pahimmillaan polvi turpoaa ja tulee kiristävän kipeäksi. Asia on autettu poistamalla neste ja hujauttamalla tilalle kortisonia, joka rauhoittaa nivelkalvon ärtymisen.

Tilapäinen kipuilu ja pieni turpoilu käy ymmärrettäväksi kovan rasituksen jälkeen. Lepo auttaa, ja tulehduskipulääkkeestäkin on hyötyä.

Omaa polveani taas kerran tuskailin, mihin Ulla heitti, että ota nyt sitä etorikoksibia. Niinpä, se auttoikin komeasti.

Kuvaamasi pitempikestoinen kipuilu rasituksessa edellyttää polvesi tutkimista. Joskus kantavalle nivelpinnalle voi kehittyä ns. osteokondriittipesäke. Siinä kohden nivelrusto pehmenee, ja sen alla oleva luu haurastuu. Tällöin nivelpinnasta saattaa lopulta irrota nivelruston ja sen alla olevan luun muodostama kappale (OCD eli osteochondritis dissecans).

Tilanne voi selvitä jo röntgenin tunnelikuvassa, mutta magneetti on tarkempi. Se paljastaa OCD-pesäkkeen jo varhaisvaiheessa, jolloin voidaan arvioida sen laatu.

Tutkituta vaiva kunnollisesti. Toivotaan, ettei mitään merkittävää löydy.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.