Tuulilasi

Polttoaineen loppuminen nykyautossa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jos nykyaikaisen auton, sanotaan nyt vaikkapa 2000-luvulla valmistetun, tankin ajaa kokonaan tyhjäksi, mitä tapahtuu?

Olen kuullut huhuja, että bensa-auton tankki pitää täyttää kokonaan piripintaan, jotta sen saa käyntiin. Dieseleissä taas saattaa olla ilmeisesti jotain muita ongelmia. Vetääkö polttoainejärjestelmä kenties ilmaa sisäänsä?

Kaverilla kävi hiljattain 1999 mallisen Polon kanssa niin, että bensa pääsi loppumaan. Kyseinen auto kyllä lähti käyntiin, kun kaveri kävi taksilla hakemassa läheiseltä huoltoasemalta viisi litraa menovettä. Mutta miten mahtaa olla uudempien autojen kanssa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos polttoneste loppuu, auto sammuu. Vanha totuus pitää edelleen paikkansa. Bensakäyttöisissä bensan loppuminen ei yleensä aiheuta ongelmia. Säiliössä oleva bensapumppu alkaa työntää bensaa moottorin suuntaam ja paluukierto päästää ilmakuplat säiliöön.

Dieseleissäkin käytetään nykyisin usein sähköistä siirtopumppua, mutta aina sitä ei ole. Normaalisti kuitenkin myös diesel käynnistyy suuremmitta ongelmitta, kun säiliöön on kaadettu muutamia litroja kaasuöljyä. Muistan kuitenkin kerran tehneeni töitä CDI-Mersun kanssa aika lailla. Jouduin avaamaan polttonestelinjoja ja imemään polttonesteputkesta, kunnes ainetta alkoi tulla suodattimen läpi. Sitten kytkin putken kiinni ja avasin ruiskutusjärjestelmästä yhden suutinputken. Starttaamalla siitä tuli aluksi paljon ilmaa, ja kun liitoksesta alkoi vuotaa kaasuöljyä, kiersin liitoksen kiinni. Tämän jälkeen mootttori käynnistyi.

Kaikkiaan siis on viisainta tankata auto ajoissa. Ajamalla liki tyhjällä tankilla ei saavuteta havaittavaa säästöä sen paremmin painossa kuin polttonesteen pääomakuluissakaan. Dieselin ajaminen tyhjäksi voi teettää paljon aivan turhaa työtä, eikä bensankaan noutaminen kannulla tienvarteen ole kovin mieltä ylentävää..

Julkaistu: 9.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.