Tuulilasi

Polttoaineen kulutus nopeuden funktiona

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko jossain saatavana merkki- ja mallikohtaiset polttoaineen kulutuskuvaajat nopeuden funktiona tasaisella ja tuulettomalla tiellä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei tiettävästi. Aikaisemmin autoille ilmoitettiin ECE-kulutukset, jotka koostuivat kolmesta arvosta. Mukana oli kaksi tasanopeudella mitattua kulutuslukemaa, 90 ja 120 km/h nopeuksilla mitatut. Kolmas oli kaupunkikulutus, joka ajettiin samaa ajosykliä käyttäen kuin nykyinen EU-kaupunkikulutus. EU-maantieajo sykli kuitenkin korvasi tasanopeuslukemat jo yli 15 vuotta sitten.

Tuulilasin testeissä mitataan kulutuksen 80, 100 ja 120 km/h nopeuksilla, mutta mittaukset tehdään moottoritiellä, ja ilmoitetut arvot ovat kahteen suuntaan ajettujen mittausten keskiarvoja. Aivan tasaisia riittävän pitkiä moottoriteitä Suomesta ei löydy, ja mittauksia häiritsevät luonnon tuuliolosuhteiden lisäksi myös muun liikenteen, ennen kaikkea rekkojen aiheuttamat ilmapyörteet. Tasanopeusmittaus voitaisiin toteuttaa dynamometrimittauksena laboratoriossa, silloinhan tuulen ja maaston vaikutus tulisi eliminoitua, mutta emme ole vielä keksineet, niksi tuollaiseen teoreettiseen mittaukseen pitäisi tuhlata aikaa ja rahaa.

Julkaistu: 14.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.