Tuulilasi

Perävaunun valot

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitä laki sanoo seuraavasta: Täytyykö perävaunun takavalot palaa autossa, jossa on päivävalot aktivoituna ja auton omat takavalot eivät pala? Toinen kysymys koskee rengastusta: Olihan se niin, että jarruttomassa perävaunussa ei tarvitse olla talvirenkaita talvirengasaikana?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuota valoasiaa ei ole tarkkaan määritelty, mutta mitäpä niillä perävaununkaan valoilla tekisi, jos auton perävalot eivät pala. Hämärällä on kuitenkin kytkettävä ajovalot päälle, jolloin myös takavalot ja perävaununkin valot syttyvät. Aika moni ajelee niillä päivä- eli huomiovaloilla vielä iltahämärissäkin.

Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä (4.12.1992/1257) sanoo 16. pykälänsä 2. momentissa näin:

Henkilöautossa (M1-luokka), jonka kokonaismassa on enintään 3,5 tonnia, ja pakettiautossa (N1-luokka), kokonaismassaltaan enintään 3,5 tonnin erikoisautossa sekä kokonaismassaltaan yli 0,75 tonnin ja enintään 3,5 tonnin perävaunussa (O2-luokka) on joulu-, tammi- ja helmikuun aikana käytettävä talvirenkaita, joiden kulutuspinnan pääurien syvyys on vähintään 3,0 mm.

Eli koska asetus ei vaadi alle 750 kg perävaunuihin talvirenkaita, kesärenkaatkin ovat lailliset. Ja mikä hassuinta, em. pykälän 1. momentin mukaan alle 750 kg perävaunussa urasyvyydeksikin riittää 1,6 mm myös talvella. Ehkä kuitenkin olisi fiksumpaa jättää moisilla luistimilla varustettu perävaunu talvikaudeksi seisomaan.

Julkaistu: 10.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.