Apu

Patti selässä on kipeä ja toinen jalka puutuu – Voiko kyseessä olla syöpä? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu 17.8.2020

Kysymys:

Alaselkääni ilmestyi patti, joka säteilee paineen tunnetta ja on koskiessa kipeä. Samaan aikaan puutui oikea jalka. Lääkäri totesi, että patti on tulehtunut. Hän antoi neuvoksi seurata tilannetta. Veri virtasi kuulemma ihan hyvin. Voiko patti olla syöpä, ja miten vaarallisesta tilanteesta on kyse?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pattitilannetta ei toivo kukaan. Sen ratkaisemiseksi tarvitaan seminaareja yötä myöten ainakin työmarkkinaneuvotteluissa ja valtakunnan politiikassa.

Lääketieteessä pattitilanne laukeaa parhaiten siten, että otetaan puukko kauniiseen käteen ja nykäistään koko helahoito tai soveltuva osa siitä näytteeksi henkilöille, jotka ovat erilaistuneet niitä tutkimaan pitkin mikroskoopin vartta.

Asemassa tukalassa, metsässä tiheässä, ovat kasvit kenttäkerroksen, rallattelin muinaisessa keskikoulussa kasviopin kirjaa vapaasti riimitellen.

"Rasvapatti eli lipooma on periaatteessa mahdollinen. Se on pehmeä hyvänlaatuinen lössykkä, jota ei tarvitse poistaa, joskin se on kannaltani herkullinen, viillosta lypsettävä rasvakertymä."

Sikäli sijaitsen nyt samassa tilanteessa, että antamasi esitiedot pattisi luonteesta osoittautuvat melkoisen rajallisiksi. Lääkäri on sentään arvioinut vaivasi sellaiseksi, että sitä sopii seurata.

Kieltämättä on olemassa lääketieteen aloja, joissa merkittävin hoito koostuu varsin usein sivistyneestä seurannasta. Neurologia kuulu niihin. Ainakin vuosikymmeniä sitten alalle hakeutui huolellisen perusteellisia lääkäreitä. Kun potilaasta tarvittiin kunnollisia esitietoja, pyydettiin heiltä konsultaatiota.

Kysymykseesi vastaamiseksi olisi patti nähtävä oleellisten aistien varaisesti.

Aterooma: talirauhasen tiehyt tukkeutuu

Yleisin selän ”kasvain” on aterooma (talipatti). Se saa alkunsa siitä, että talirauhasen tiehyt tukkeutuu ja sen solut jatkavat keratiinituotantoaan.

Muodostuma voi olla herneen kokoinen tai jopa useita senttimetrejä halkaisijaltaan.

Niitä on usein selässä, niskassa ja päänahassa. Joskus ne tulehtuvat ja muodostavat sykkivän paiseen. Silloin se avataan puukolla tavanomaisen paiseen tapaan.

Ongelma piilee siinä, että ateroomaa ympäröi pussi, ja jos sitä ei saa pois, voi talipatti uusiutua. Kätevintä on poistaa koko muodostelma rauhallisessa vaiheessa. Se on helppoa päänahkaan tehtävästä viillosta, mutta pehmytkudoksessa kapselin irrottaminen on vaikeampaa. Aterooma on hyvänlaatuinen, joten patologia on turha vaivata.

Sinulla on todennäköisimmin tulehtumassa oleva talipatti (arkuus), eikä jalan puutumien siihen liity.

Lipooma: pehmeä ja hyvälaatuinen

Rasvapatti (lipooma) on sekin periaatteessa mahdollinen. Se on pehmeä hyvänlaatuinen lössykkä, jota ei tarvitse poistaa, joskin se on kannaltani herkullinen, viillosta lypsettävä rasvakertymä (kirurgeilla oli ennen tapana sanoa, että naisissa on kauneinta ihonalainen rasva).

Varaus on pakko tehdä, koska en ole Teitä tutkinut. Olen tavannut yli satavuotiaalla alaselässä valtavaksi kasvaneen patin, joka oli ilmiselvästi pahanlaatuinen, jollaiseksi sen myös näytteestä totesin. Lääkäri kykenee yleensä tali- ja rasvapatin tunnistamaan. Jos tilanne on vähääkään epäselvä, suosittelen puukkoa näytteen ottamisen välineeksi.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse

”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.