Apu

Parkinsonin tautini todettiin 2015 – Pyörryttää ja pitää ottaa harha-askelia, että pysyn jaloillani – Mitä pitäisi tehdä? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 31.10.2020

Kysymys:

Minulla on todettu Parkinsonin tauti vuonna 2015. Nyt on tullut pyörryttämisen tunnetta ja toisinaan pitää ottaa harha-askeleita, että pysyn jaloillani. Etenkin metsässä on vaikea kulkea. Mitä pitäisi tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Parkinsonin tauti on neurodegeneratiivinen eli hermosoluja rappeuttava sairaus, jonka keskeisiä motorisia oireita ovat liikkeiden hitaus, lihasten jäykkyys ja lepovapina. Englantilainen lääkäri James Parkinson kuvasi taudin jo 200 vuotta sitten, mutta sen syy on yhä hämärän peitossa.

Oireiden etenemisessä näyttää olevan keskeistä alfasynukleiini-proteiinin kertyminen, poikkeava laskostuminen ja leviäminen aivoissa. Käytettävissä ei ole hoitoja, joiden olisi todettu hidastavan tautiprosessia.

Käänteentekevää olisi löytää hermoja suojelevia lääkeaineita. Kun taudin diagnoosi tehdään tyypillisten oireiden perusteella, noin puolet mustatumakkeen dopamiinia tuottavista soluista on jo tuhoutunut (Valtteri Kaasinen).

Parkinsonin taudin oireet ja hoito

Parkinsonin taudin motoristen oireiden syynä on siis hermosolujen tuhoutuminen nigrostriataalisessa hermoradassa. Siinä välittäjäaineena toimii dopamiini, joka siten vähenee.

Psykoosilääkkeet salpaavat dopamiinin tarttumakohtia myös mustatumakkeessa, jolloin sivuvaikutuksena voi ilmetä Parkinsonin taudin kaltaisia oireita. Dopamiinin aineenvaihdunnalla on osansa psykoosin synnyssä, mikä ilmenee joskus Parkinsonin taudin dopamiinihoidossa – potilas voi kokea harhoja.

Parkinsonin taudin lääkehoito perustuu dopamiiniin, jota yritetään syöttää eri tavoin vielä jäljellä oleville nigrostriataalisen hermoradan hermosoluille.

Klassikko on levodopa, josta dopaminergiset solut tekevät dopamiinia. Levodopan hajoamista estetään elimistössä dekarboksylaasi-inhibiittorilla. Jotkin lääkkeet hidastavat levodopan tuhoutumista, toiset tehostavat sen vaikutusta.

Parkinsonin taudin merkit

Merkkinä autonomisen hermoston häiriöstä Parkinsonin tautiin liittyy tasapaino-ongelmia ja ortostaattista hypotoniaa eli verenpaine laskee pystyyn noustessa. Niitä aiheuttaa myös lääkehoito, jonka räätälöiminen on yksilöllistä ja monimutkaista. Taudin motoriset oireet sinänsä (hitaus, jäykkyys, vapina) eivät ole eduksi tasapainon hallinnassa.

Parkinsonin taudin hoitaminen vaatii siihen perehtyneen neurologin diagnostiikkaa ja seurantaa. Tämän avulla oma yleislääkäri huolehtii potilaastaan, kuten muissakin sairauksissa.

Potilaan ja hänen läheistensä tulee hallita perusasiat – siksi erilaiset sopeutumisvalmennukset ja ensitiedon päivät ovat arvokkaita. Asialliset peruselämisen tavat muodostavat aina rungon.

Liikkumisen merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Lääketiede on kehittynyt niin lääkkeissä kuin laiteavusteisissa hoidoissakin: syväaivostimulaatio, levodopainfuusio, apomorfiini-infuusio.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.